Стоун Компютърс съди IBM за 2,5 млн. евро

Стоун Компютърс ще съди IBM, заради „системно нарушение” на правата й по договор като партньор на ИТ гиганта

Стоун Компютърс ще съди IBM, заради „системно нарушение” на правата й по договор като партньор на ИТ гиганта

„Стоун Компютърс” АД ще заведе иск във Виенския международен арбитражен съд за обезщетение в размер на 2 500 000 евро срещу IBM, заради „системно нарушение на правата по договор на българския партньор”.

„Стоун Компютърс АД представлява IBM в България от 15 години и за този период 80% от продажбите на гиганта в страната са направени именно от българския му партньор. Въпреки това IBM системно нарушава договорните си отношения със „Стоун Компютърс” АД и прескача българската компания, като през последните две години непрекъснато оферира продуктите си директно към крайни клиенти без да спазва отношенията си по договор”, гласи официалното съобщение до медиите, разпространено от ПР агенция Д енд Д, която обслужва Стоун.

Според българската компания, „IBM умишлено заблуждава крайните клиенти относно оторизираните си партньори в страната, предлаганите от тях услуги и спекулира със сроковете за изпълнение на поръчките и поддръжката”.

„Системното нарушаване на договорните отношения със „Стоун Компютърс” АД и неетичното бизнес поведение от страна на IBM  започва още през 2011 г. и към днешна дата ескалира до степен, в която гигантът напълно се опитва да прескочи българския си посредник в нарушение на сключения с него  договор”, твърдят от Стоун. Ето защо компанията ще търси своята „заслужена компенсация” от  2 500 000 евро чрез Виенския международен арбитражен съд.

Същевременно, Стоун подготвя иск в КЗК за множество нарушения на българското конкурентното законодателство от страна на световния ИТ гигант. Двете юридически процедури – национална и международна, ще вървят паралелно. Стоун твърди, че има ясни и категорични доказателства за нарушенията по договор от страна на IBM и ще защитава правата си.

Към момента на публикуване на статията все още липсваше официалната позиция по случая от страна на IBM България. По-късно от офиса на световната ИТ корпорация у нас коментираха за TechNews.bg, че твърденията на Стоун Компютърс са неоснователни и спорът ще се реши в съда (вижте позицията на IBM тук).

Коментари по темата: „Стоун Компютърс съди IBM за 2,5 млн. евро”

добавете коментар...

  1. :o)

    Вероятно “Браншовик” е прав. Положението в бранша е такова и не само в тази фирма а и в повечето фирми-мастодонти където има “интересен бизнес”.
    Обаче лобисткия бизнес в други страни и например САЩ се равнява на десетки милиарди долари,
    така че не сме измислили ние топлата вода 😉

    Въпреки това искам това да е началото на подобни искове, защото заради кризата
    “Чуждестранните партньори” просто прекалиха и минаха всякакви граници.
    Дават цени директно по търгове, Прескачат партньори или им оставят 1% марж.
    Само и само ТЕ да издължат, дреме им кой после как ще се оправя с техниката им.
    Трябва да получат мощен шут в алчния лаком гъз!

  2. Браншовик

    IBM години подред игнорираше останалите си партньори и толерираше Стоун. С останалите работеше като еднопосочна пощенска кутия. Всичкият интересен бизнес по доставки, интеграция и поддръжка в България се сервираше на тепсия на Стоун и се въртяха далавери ощетявайки и IBM и пазара и клиентите им. След основателното уволнение на всички от висшия мениджмънт на IBM България, именно поради тази нелоялна подкрепа и далавери – сега вероятно, точно същия бивш висш мениджмънт на IBM се опитва да им го връща с това дело или е PR ход да лъска имиджа на Стоун. Обществена тайна е че бившия топ висш мениджър на IBM беше и продължава да е “акционер” в Стоун чрез поставени дялове. Доста време IBM разследваха преди да си нарисуват картината и да ги изритат всички, а за да вземат решението да прекратят договора си с “партньора”, който им е генерирал 80% от пазара им в България – явно са имали солидни доказани аргументи. Няма луд, който да си отреже сам клона, камоли най-великата и доказана марка – IBM. IBM правят над 100 милиарда USD годишно и бизнеса им в България е незначителен за тях, нулев – но да твърдиш, че те прескачат целенасочено Стоун защото са “лоши”, а добрата БГ фирма е света вода ненапита е ЦИНИЧНО! Крадеца вика дръжте крадеца е тази публикация. Неморално!

  3. Коко

    Стоун са смешници, не стига, че 15г са на хранилка от IBM, ами сега и претенции. Интересно защо другите партньори са доволни от договорите си, само Стоун не са ?

  4. Nikola

    Na HP dnite sa prebroeni.
    Pri tqh vyprosa e koga, a ne dali 🙂

  5. observer

    Ксерокс обаче остават все още лоялни към партньорите си

  6. Иво

    Какво толкова всичко е търговия малки, средни и големи “магазинчета”. Производителя на продуктите, защо да си няма свое “магазинче” и да продава и на дребно?

  7. Лора

    Тогава какво да говорим за HP. Те пък съвсем си правят каквото си искат. Заграбили са всички клиенти и крайни, и корпоративни, че дори и сервизното обслужване. А партньорите им дремят като пукали.

Коментар