Чака се недостиг на 900 хил. ИТ кадри в ЕС към 2020

. „В близко бъдеще уменията за програмиране ще бъдат от решаващо значение за намиране на добра работа и започване на бизнес”, заяви Нели Крус

„Уменията за програмиране ще бъдат решаващи за намиране на добра работа и започване на бизнес”, заяви Нели Крус

В близко бъдеще за много работни места ще са необходими основни умения по програмиране. Над 90% от професиите днес изискват известни компютърни компетенции, съобщи Европейската комисия.

Освен това компютърните специалисти са важна част от съвременната работна сила във всички сектори на европейската икономика – търсенето им расте с 3% всяка година, но броят на завършилите компютърни науки не напредва със същите темпове.

В резултат от това много свободни работни места в сферата на ИКТ остават незаети въпреки високото равнище на безработица в Европа. Ако не намери решение на този проблем на европейско и национално равнище, Европа ще се изправи пред недостиг от 900 000 компютърни специалисти до 2020 г.

„Животът ни днес е тясно свързан с цифровите технологии и младите поколения имат особена нужда от цифрови умения, като например умения за програмиране. В близко бъдеще те ще бъдат от решаващо значение за намиране на добра работа и започване на бизнес”, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

От 11 до 17 октомври тази година ще се проведе второ издание на Седмица на ЕС за програмирането, съобщи Европейската комисия. Очаква се милиони деца, родители, учители, предприемачи и политици да участват в масови прояви и уроци по програмиране и свързани с него умения.

Идеята е уменията по програмиране да станат по-популярни и по-малко тайнствени и да се организират срещи на хората с учебна цел. Това е инициатива на младите съветници на Нели Крус, която привлече подкрепата на движения за програмиране и образование като CoderDojo и RailsGirls, както и на големи ИТ компании като Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global и Facebook.

Коментари по темата: „Чака се недостиг на 900 хил. ИТ кадри в ЕС към 2020”

добавете коментар...

  1. Maika ti

    Пипоня е прав – Йордо бабин, преди малко как си пусна коментара тук?

    Натискал си бутончета за да си напишеш текста с глупостите и за финал с кликване на бутонче “изпрати” се правиш на велика маймуна.

  2. baba ti

    ” Кажи и помисли всичко което днес е направено и работи само с бутонче елементарно и просто за такива като теб – как така работи? кой го прави и поддържа?”

    Golqm praz. butona e za zadrystni roboti kato tebe

  3. Пипоня

    Дори да има спад в продажбите на хардуер както пише Йордо то за софтуера е съвсем друго. Софтуера вече се таксува като услуга, който спре да си плаща му спират услугата. Прост пример за хостинг компаниите освен за сайтове вече всякакъв софтуер може да бъде продаван с абонамент като услуга.

    Времето отдавна е отминало на програмките офлайн купваш си еднократно и ползУваш – вече всичко е свъзано в Интернет и се продава като услуга.

  4. Пипоня

    До Йордо, НЕ си прав. Съжалявам ако ти си някой икономист който или е безработен или работи като обикновен продавач на щанд или сергия.

    От ИТ специалисти винаги ще има нужда все едно да ми кажеш че няма да има нужда и от лекари и медицински персонал и от други техничски специалисти.

    Изумяваме твоето умствено ограничение според теб да има спад в продажбите на настолни компютри – нямало да има нужда от както ти казваш и наричаш компютърджии?
    Къде ти е пипоня? Не си в час и незнаеш тук не става въпрос за компютърджии или хора които сглобяват и продават компютри в магазинчета.

    Говорим за истински високо квалифицирани специалисти, програмисти, разработка на софтуер изграждане и поддръжка на гигантски центрове за данни, Big Data, облаци – computing clouds, Дори ти Йодрдо да не позваш настолен или десктоп компютър твоят таблет или смартфон – към какво според теб всичко се свързва? Кажи и помисли всичко което днес е направено и работи само с бутонче елементарно и просто за такива като теб – как така работи? кой го прави и поддържа?

    Да не говорим че един ИТ специалист, математик, дори лекар, инженер, физик, може след много кратък курс да работи работата и на икономист. Но обратноро не може – икономиста си е просто икономист ако не успее да достигне по-високо ниво в своята си област то за икономиста остава просто работа на щанд в някой си магазин или да е безработен.

  5. Йордан

    Преди години така се говореше и за икономистите – че едва ли не за всеки икономист ще има работа. И 10 години по-късно се видя, че това съвсем не е така.

    Така че не се знае и с компютърджиите какво ще се случи. Хардуерните фирми вече пропищяха от това, че продажбите им намаляват. Въпрос на време е това да се случи и със софтуера.

  6. :))

    Да си внесат студенти хакери от Русия и Индия и ще закъпрят дупките както правят американците, и стига да дърдорили глупости 🙂

  7. Ивко

    Нека да си блъскат тъпите глави! И тази бабешкера да си смени работата като плашило!
    Колко много години пръскаха пари за подкрепа само на хуманитарни глупости и културни прояви където ходят на гуляи и се напиват.

Коментар