Подобрен PCIe ще ускори персоналните компютри

Следващо поколение на интерфейса PCIe ще повиши значително производителността на персоналните компютри. Работната група PCI SIG обещава да пусне през второто полугодие чернова на спецификация PCI Express 4.0 с пропускателна способност 16 гигабита в секунда (Gbps) на една линия и сумарно 64 гигабайта в секунда (при 16 слота).

Интерфейсът PCI Express 4.0 ще еволюира до версия 4.0, която поддържа сумарно 64 гигабайта в секунда

Интерфейсът PCI Express 4.0 ще еволюира до версия 4.0, която поддържа сумарно 64 гигабайта в секунда

Реални продукти на основата на PCIe 4.0 се очакват на пазара не по-рано от края на 2015 или началото на 2016 г. Интерфейсът ще подобри работата на устройствата за съхранение, графичните ускорители, поточните процесори и други устройства, които се нуждаят от висока пропускателна способност, съобщи CNET.

В допълнение, PCIe 4.0 ще намали разходите на производители на оборудване, които не се нуждаят от увеличена скорост – те ще могат да ползват по-малък брой линии в своите устройства.

В резултат на разпространението на SSD и стандарта Thunderbolt, шината PCIe започва да изземва функцията на SATA за свързване на дискове, така че нуждата от PCIe връзки ще нараства. Освен това новата шина PCIe 4.0 няма да консумира повече енергия от PCIe.

Коментар