Мащабни операции срещу компютърните фалшификати

Сериозни мерки в борбата срещу фалшифицирането на компютърни компоненти подготвят Европейският съюз и САЩ. В съвместна операция митническите служби задържаха над 360 000 компонента-ментета само за две седмици в края на миналата година.
Сред фалшивите продукти е имало чипове и компютърни компоненти от над 40 търговски марки, включително Intel, Cisco и Philips, на стойност от над $1.3 милиарда.
Контрабандистите и пиратите са станали много по-изобретателни и изтънчени в работата си, писа news.com. Те вече не се ограничават само в трафик на традиционни стоки, като обувки и и раници. Сериозно се увеличава търговията с пиратски хай-тек продукти, което се отразява на инфраструктурата на държавите, където отиват тези продукти.
Представители на САЩ и Европейския съюз обещават, че и от двете страни на Атлантика ще се работи в тясно сътрудничество с вносителите, за да проверява как фалшивите продукти влизат на техните пазари. Ще бъдат започнати криминални разследвания и сериозни преговори с Китай, откъдето идват повечето пиратски продукти.
На този етап не може да се каже дали вносителите знаят, че търгуват с фалшиви продукти, както и не е ясно дали фалшификатите идват само от няколко завода или от много повече. Проблемът обаче не бива да бъде подценяван, тъй като може да се отрази на всички производители. Индустрията трябва да сътрудничи в по-голяма степен на държавните органи, за да може фалшификатите да бъдат откривани по-лесно, смятат представители на ЕС и САЩ.
В Европейската комисия имат данни, че някои фалшиви продукти идват от Тайван и Хонконг, като повечето поръчки използват въздушните пътища, за да влезнат в дадена страна, използвайки куриерски услуги.
Първата съвместна митническа операция между САЩ и ЕС се проведе на няколко немски летища, включително Франкфурт и Лайпциг, на френското Шарл Дьо Гол и на британското Хийтроу, както и на няколко големи летища в Щатите.
Това е само един от многото проблеми, свързани с нарушаването на правата на интелектуалната собственост, които Европейския съюз има с Китай. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, търговията с пиратски потребителски продукти е достигнала $200 милиарда годишно, което се равнява на 2% от цялата световна търговия. По-голямата част от фалшивите стоки има китайски произход.

Коментар