Астронавтите на МКС очакват първата кафе машина

ISSpresso ще позволи на астронавтите да си приготвят истинско кафе (снимка: Argotec)

ISSpresso ще позволи на астронавтите да си приготвят истинско кафе (снимка: Argotec)

Само след няколко месеца астронавтите на борда на Международната космическа станция най-накрая ще могат да се насладят на чаша хубаво кафе или, както някои го наричат, най-чудния дар на боговете за човечеството.

През ноември МКС (ISS) ще получи първата си машина за еспресо. Астронавтите на борда ще могат да си варят сами истинско горещо кафе. Не че досега имаше проблем с достъпа до кофеин на борда, но астронавтите са недоволни от качеството на кафето, което уж е като реалното, но не съвсем.

Космическата машина за кафе носи името ISSpresso и е разработена от Lavazza и компанията Argotec. Това име е жест към астронавтите, който подчертава факта, че машината е направена по поръчка за тях, пише Space.

ISSpresso ще има и социална функция – астронавтите ще се събират около нея, за да поговорят и релаксират. Освен това машината за кафе ще допълни изследванията за това как микрогравитацията влияе на течностите.

Създаването на машината е било сериозно технологично предизвикателство, тъй като ISSpresso е трябвало да отговаря на много строги изисквания по отношение на техническата функционалност и безопасност, коментират от разработчика Arogtec.

Коментар