Предимства и недостатъци на зелената енергия и вакуумните слънчеви колектори

В топлите месеци на годината вакуумните слънчеви колектори обезпечават дома до 100% с нужната гореща вода (снимка: ЕМДЕ Солар)

В топлите месеци на годината вакуумните слънчеви колектори обезпечават дома до 100% с нужната гореща вода (снимка: ЕМДЕ Солар)

В днешния свят глобалното затопляне бавно, но сигурно се превръща в сериозен проблем. Голямата част от съвременните технологии допринасят за покачване на температурите, но има и такива, от които могат да се възползват все повече хора, за да не се наруши екологичното равновесие на планетата. Затова трябва да се погледне към най-ефективните източници на енергия – а това не са нито петролът, нито въглищата, а Слънцето. Излъчването на слънчеви емисии е източник на универсална енергия, която вече много успешно се използва от вакуумните слънчеви колектори.

Още преди векове енергията от Слънцето е помагала в много от традиционните дейности, като например готвене и затопляне на вода. Днес слънчевата енергия се използва за генериране на електричество, в транспорта и безброй други важни фотохимични процеси, които са напълно зависими от нея. Потенциалът на тази зелена енергия е огромен и освен в индустрията тя вече навлиза много сполучливо в домовете с помощта на слънчеви колектори.

Но както при всички велики творения на природата и тук има две страни на монетата. Слънчевата енергия е изключително полезна, но има и минуси.

Плюсове

Слънчевата енергия се използва от редица модерни технологии, най-ефективни от които са вакуумните слънчеви колектори. В топлите месеци на годината те обезпечават дома до 100% с нужната гореща вода, при това напълно безплатно. Противно на всички очаквания, слънчевите колектори могат да работят доста успешно и през студените месеци, благодарение на доброто им проектиране. Специално покритие успява да улови инфрачервените лъчи от спектъра на слънцето, превръщайки ги в топлина и дори в облачните дни работата на колекторите не се прекъсва.

Вакуумен слънчев колектор с бойлер под налягане и „Heat Pipe” тръби (снимка: ЕМДЕ Солар)

Вакуумен слънчев колектор с бойлер под налягане и „Heat Pipe” тръби (снимка: ЕМДЕ Солар)

Слънчевата енергия, която достига до земята, е хиляди пъти повече отколкото може да консумира цялата ни планета. Това означава, че тя има най-висока плътност на мощността от всички познати възобновяеми и конвенционални източници на енергия.

Модерните технологии може да улесняват значително ежедневието ни, но те са и един голям замърсител на природата в дългосрочен план. Вакуумните слънчеви колектори, от своя страна, не се нуждаят от гориво, поне не от такова, което се използва от газовите, електрическите и другите конвенционални бойлери. Те използват изцяло енергията, получавана от слънцето, а това означава, че работата им е напълно безплатна.

Зелената енергия от слънцето е чиста, устойчива и не отделя въглероден диоксид и други вредни газове, както обикновената енергия от невъзобновяеми източници. Така тя не вреди на околната среда и не допринася за глобалното затопляне, киселинните дъждове и смога.

Системата с вакуумни слънчеви колектори се изплаща само за няколко години и гарантира  до голяма степен независимост от повишаващите се цени на тока (снимка: ЕМДЕ Солар)

Системата с вакуумни слънчеви колектори се изплаща само за няколко години и гарантира до голяма степен независимост от повишаващите се цени на тока (снимка: ЕМДЕ Солар)

Най-големият плюс от използването на зелена енергия и вакуумни слънчеви колектори е, че след първоначално вложените средства, не е необходимо да се правят други разходи. Това означава, че само за няколко години ще изплатите системата изцяло и в останалите години на използването й ще получите значителна печалба. Освен това ще бъдете до голяма степен независими от повишаващите се цени на тока.

Минуси на слънчевата енергия

Основният минус на слънчевата енергия е, че през нощта тя е недостъпна. Освен това, при използване на плоски панелни колектори, е нужна по-голяма площ за монтажа им, която не винаги е налична. При тръбните вакуумни слънчеви колектори нещата стоят малко по-различно. Благодарение на тяхната ефективност, те могат да осигурят същото количество топла вода, с по-малка площ на тръбите.

В края на краищата, Слънцето е един невероятен източник на зелена енергия, от който все повече и повече ще се възползваме. Според прогнозите на специалистите, до 2020 година около 20% от усвоената зелена енергия на Земята ще бъде доставена от Слънцето, което при сегашните 2-5% е наистина много добро постижение.

Източник: ЕМДЕ Солар

Коментари по темата: „Предимства и недостатъци на зелената енергия и вакуумните слънчеви колектори”

добавете коментар...

  1. Петко

    Тоя господин дето го изплаща за 20 години , сигурно се къпе с една чаена чаша вода !

  2. Ханс

    Е специално тези за топла вода се изплащат бързо, особено ако си топлиш водата на ток. Говорил съм с доста хора, а за хотелиерите си е направо задължително. Наскоро някакъв блок си монтираха колектори за топла вода, не знам какви са отзивите. Има и още един в Люлин, София, но там май са електрически….

  3. W

    Това са глупости… Изплаща се средно за около 3 години. Вакуумнотръбен панел имам от 5 год и съм страшно доволен. Сумарната му цена след монтажа дойде ~850 лв.
    Простата сметка е, че бойлер годи около 20-30 лв. на месец поред зависи. Ние се къпим доста, и имам две деца, за това, че горе долу съм го смятал около 30-35 лв. на месец ток за бойлер.
    Сега по грубо 10 месеца в годината бойлр не включвам. Ти си прави сметката за колко време съм го избил!

    А не ги слагат масово защото е трудно да пускаш тръби от 8 етаж до първия. Аз живея на последен етаж в кооперация и проблеми с това нямам 🙂

  4. :o)

    Няма такова нещо “само за няколко години”.
    Ако имаше хората щяха масово да ги слагат.
    Най-оптимистичните прогнози за изплащане на такива инсталации са 20 години и то в бели страни като Германия и Австралия.
    Т.Е. ще можеш да усещаш “безплатното” когато излезеш в пенсия.

Коментар