Близо 90 хиляди са следени от NSA през миналата година

Огромен брой хора и компании са били обект на следене през интернет от страна на американската Агенция за национална сигурност (NSA), стана ясно по-рано тази седмица.

След силен обществен натиск президентът Барак Обама нареди да бъдат разсекретени данни на NSA за миналата година, които не касаят пряко националната сигурност на САЩ. Агенцията е събирала информация за 89 138 обекта, вкл. частни лица и компании, съобщи Mashable.

Шпионската дейност е извършвана в рамките на секретната програма PRISM, като е прихващан трафик от най-популярните сайтове и услуги като Skype, Google и Facebook.

Следени са не само граждани на САЩ, но и „чужди обекти”. NSA не се е нуждаела от специални разрешения, за да започне да следи едни или други лица. Достатъчно е било постановление на съда за надзор на дейността на чуждите разузнавания.

Програмата PRISM стана достояние на световната общественост за първи път от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който предостави секретна информация на медиите. От неговите разкрития стана ясно, че САЩ са подслушвали лидерите на 35 страни и, че в американското мрежово оборудване, изнасяно в чужбина, има „задни вратички”, през които службите прихващат интернет трафика.

Коментари по темата: „Близо 90 хиляди са следени от NSA през миналата година”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ВСЕКИ СИ ИМА МРЪСНИ ТАЙНИ ПЕРФЕКТНИ НЯМА ЛОГИКА ЗНАЧИ ВСЕКИ Е УЯЗВИМ И ЗАПЛАХА ЗА СЛУЖБИТЕ ДАИМЕЕЕЕЕЕЕЕМММКАТА

Коментар