САЩ: само работещи телефони в самолета

Пътуващите със самолет за САЩ трябва да демонстрират, че мобилното им устройство може да работи на батерия

Пътуващите със самолет за САЩ трябва да демонстрират, че мобилното им устройство може да работи на батерия

САЩ въвеждат нова проверка за сигурност при пътуване със самолет с цел предотвратяване на терористични атаки. Преди да се качат на борда, пътниците трябва за демонстрират, че мобилните им устройства – телефони, таблети и лаптопи – са заредени и могат да бъдат включени.

Ако проверката преди полет установи, че мобилната джаджа не може да се включи заради изтощена батерия, пътникът няма да бъде допускан на борда на самолета, а служителите по сигурността ще го проучват допълнително.

Особено щателно ще бъдат проверявани телефоните на Apple и Samsung, предаде Ройтерс. Твърди се, че TSA (американската служба за транспортна сигурност) разполага с информация за подготвяни нападения от терористи от Йемен и Сирия, които използват батериите на телефони и друга електроника като взривни устройства.

Новите правила важат за всички директни полети към САЩ от Европа, Африка и Близкия изток, а за спазването им ще се грижат службите за сигурност към летищата. Очаква се скоро подобни проверки да започнат на летище Хийтроу, съобщи BBC.

Коментари по темата: „САЩ: само работещи телефони в самолета”

добавете коментар...

  1. User

    Ами ако се наложи на човек да говори преди това и батерията му падне защото е провел вече доста разговори?

Коментар