Отпечатани 3D сърца помагат на хирурзите

Чрез сканиране на сърцето е възможно да се изгради и отпечата на 3D принтер достоверен модел на органа (снимка: HeartPrint)

Чрез сканиране на сърцето е възможно да се изгради и отпечата на 3D принтер достоверен модел на органа (снимка: HeartPrint)

Сърдечните операции крият висок риск, поради което отпечатаните на 3D принтер модели на сърце са изключително полезни в медицината. Те позволяват на хирурзите да планират операциите и дори да практикуват върху моделите, ако последните са направени от достатъчно гъвкави материали.

Сърцето може да страда от най-различни болести, някои от които са ужасяващи – например съдови малформации или деградация, вродени сърдечни заболявания, разкъсан мускул от спиране на сърдечната дейност и др. Чрез сканиране на сърцето е възможно да се изгради и отпечата на 3D принтер достоверен модел на органа, който несъмнено ще помогне много на специалистите.

Компанията Materialise вече е изградила цял каталог от 3D модели на сърца, наречен HeartPrint и достъпен за разглеждана в интернет. Можете да видите разликите между сърцата на 80-годишна жена, страдаща от предсърдно мъждене, на 87-годишен мъж с инсулт или на 56-годишен с вътрешночерепно кървене. Има модели на клапаните, както и на съдовете.

Каталогът показва колко далеч може да стигне 3D печатът особено в области като медицината. И това е само една малка стъпка към направата на 3D модел на цялото тяло. Остава да се види колко бързо хирурзите ще започнат да използват HeartPrint.

Коментар