Устройство свързва RAID масив към РС-то през USB 3.0

RAIDON GR2660-B3 обединява два HDD/SSD диска в RAID или не-RAID конфигурации

RAIDON GR2660-B3 обединява два HDD/SSD в RAID или не-RAID схеми

На пазара се предлагат най-различни HDD и SSD за свързване през USB към компютъра, но понякога един диск не е достатъчен. На помощ в тези случаи идват RAID устройства като RAIDON GR2660-B3.

Принципно, RAID технологията комбинира множество HDD и SSD в един логически блок с по-висока производителност и/или сигурност. Налични са няколко режима за свързване в RAID масив, в зависимост от приоритета – производителност или сигурност.

Новото устройство RAIDON GR2660-B3 обединява два 2,5-инчови HDD или SSD диска в RAID 1 (сигурен режим) или RAID 0 (бърз режим). Дисковете могат да се конфигурират и в не-RAID схема JBOD, която не предлага предимства като сигурност и производителност, но позволява самостоятелно управление на отделните устройства.

По-добра идея е GR2660-B3 да се оборудва с SSD дискове вместо с HDD, тъй като производителността в този случай ще бъде по-висока независимо от режима. HDD и SSD трябва да имат SATA III/II конектори, но де факто се свързват към PC-то посредством USB 3.0. Предполагаемата цена на RAIDON GR2660-B3, която не  е обявена официално от производителя, е около 60 долара.

Коментар