Британците ще борят онлайн пиратството с образование

Британското правителство най-накрая декриминализира онлайн споделянето на видео, игри, музика и филми – ход, който е в разрез с други антипиратски усилия в рамките на Обединеното кралство.

Според решението, от началото на 2015 г. потребителите, които споделят файлове, свалени от интернет, ще получават до четири предупреждения, че действията им са незаконни, съобщи softpedia.com. Но дори нарушителите да игнорират уведомленията, от това няма да последва нищо фатално за тях.

Инициативата Creative Content UK е резултат от сътрудничеството между британски интернет доставчици, политици, изпълнители и музикалната индустрии. Големите доставчици като BT, Virgin, Sky и TalkTalk вече са подписали споразумението, като се очаква и останалите да се присъединят към него.

Правителството обещава да отпусне 3,5 милиона британски лири за финансиране на част от информационна кампания. Идеята е борбата с нарушенията на авторските права онлайн да се води чрез образование.

Creative Content UK се състои от два компонента. Единият от тях е системата за предупреждение и писмата, изпращани до потребителите, докато вторият е разяснителна кампания, водена от създателите на съдържание. Разчита се, че информирането за проблемите на авторските права ще спомогне за оформяне на бъдещото поколение интернет потребители.

Творческият сектор е основен двигател на икономиката на Обединеното кралство, като всеки час допринася с 8 млрд. паунда и е създал над 1,5 милиона работни места. Авторското право е в основата на творческите индустрии и трябва да се гарантира, че то подкрепя развитието на сектора, посочват от правителството.

Creative Content UK е само част от цялостния подход за справяне с онлайн пиратството и популяризиране на значението на авторските права. Очаква се инициативата да стимулира създаването на нови филми и друго творческо съдържание.

Коментар