Великобритания избра ODF формат за документите

Споделянето и съвместната работа по документи на британското правителство ще се извършват във формат ODF

Споделянето и съвместната работа по документи на британското правителство ще се извършват във формат ODF

Британското правителство избра отворени формати за споделяне и гледане на документи във всички държавни органи, за да улесни гражданите и бизнеса и да спести пари.

С въвеждане на отворените формати, администрацията ще гарантира на гражданите и бизнеса, че могат да използват приложенията, които най-добре отговарят на техните нужди, когато преглеждат или работят заедно по документи.

Приемането на отворените стандарти от държавните отдели означава, че гражданите, бизнесът и организациите вече няма да се нуждаят от специален софтуер, за да отворят или да работят с правителствени документи, гласи официалното съобщение.

Хората, работещи в правителството, ще могат да споделят и работят с документи в един и същи формат, като така ще отпаднат проблемите, свързани от преминаване между различни формати. Правителствените организации ще могат да избират най-подходящите и ценово ефективни приложения, знаейки, че техните документи ще работят за хората вътре и извън правителството.

Избраните от правителството стандарти, съвместими с най-често използваните приложения за документи, са PDF/A или HTML за разглеждане на документи и Open Document Format (ODF) за споделяне или съвместна работа по документи.

Този ход е в подкрепа на политиката на правителството за създаване на равни условия за всички доставчици, независимо от големината им, и за спестяване на 1,2 милиарда британски лири за гражданите, бизнеса и данъкоплатците.

Коментар