Български студенти с успех на хакатон в Лондон

Възпитаниците на Варненския свободен университет участваха в отбора, спечелил второ място на хекатона между Лондон и Сан Франциско

Възпитаниците на Варненския свободен университет участваха в отбора, спечелил второ място на хакатона между Лондон и Сан Франциско

Студенти на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” от специалност „Информатика” спечелиха второ място на хакатона „datahack14”, проведен едновременно в Лондон и Сан Франциско.

Събитието бе организирано от компанията Тата Груп – мултинационален концерн, базиран в Мумбай, Индия, който обединява общо 114 компании в 7 различни сектора и имаше награден фонд от над 20 000 долара.

Възпитаниците на Варненския свободен университет Момчил Василев и Петър Анков участваха в отбор с Edmund D’Souza – мениджър проекти във Ford и Дамян Дамянов – ментор по време на стажа им в Лондон по програма Еразъм+. Пред тях бе поставена задача да създадат приложение, обработвайки огромното количество данни, с които концернът разполага.

Екипът предложи решение в полза на компанията и подпомагащо нейната работа. Създаденият продукт дава картина за метеорологичната обстановка в различни краища на света. Идеята на проекта е компанията да предпази високотехнологичното си и друго оборудване от повреждане вследствие на високите температури и други климатични въздействия, като по този начин бъдат предотвратени и част от загубите.

Приложението анализира данните, с които разполага компанията, и извлича онлайн информация от големи метеорологични сайтове, за да направи нужния анализ.

Отборът с участие на студенти от Варненския свободен университет спечели първо място в Лондон и второ място в крайното класиране в надпреварата между британската столица и Сан Франциско, като получи награда от 5000 долара.

Коментари по темата: „Български студенти с успех на хакатон в Лондон”

добавете коментар...

  1. (c:

    Грамотен, по-спокойно. Може хората да са разцъквали хек 😀

  2. Грамотен

    кретени пише се хакатон. идва от думата хак !!!

  3. Anonymous

    Ето как индийците успешно copypaste БРАВО ПИЧОВЕ

Коментар