Влак-стрела ще свърже Хюстън и Далас

Централната железопътна служба на Тексас планира да пусне влак-стрела със скорост 200 мили в час (320 км/ч) между Хюстън и Далас.

Ричард Лоулес, главен изпълнителен директор на компанията, е вдъхновен от престоя си в Токио през 80-те години на миналия век, когато влакът-стрела „Шинканзен” летеше с около 100 мили в час между Токио и Осака, пише GreenTech.bg.

Проектът за влак-стрела в Тексас е в процес на оценка на въздействието върху околната среда, но всички се надяват, че след четири години ще бъде готов високоскоростният железопътен маршрут. Очаква се влакът да надмине като бързина и ефективност възможностите за летене със самолет и шофирането с личен автомобил.

Стойността на проекта се оценява на около 10 млрд. долара, а финансирането е изцяло от частни инвеститори. Пускането на влака-стрела в Тексас ще помогне на туризма в щата, който е домакин на 233 милиона посетители годишно.

Японската железопътна компания е една от фирмите, подкрепящи проекта, а когато влакът-стрела бъде завършен, той ще спестява хиляди тонове CO2 годишно. Пример за това е влакът-стрела „Шиканзен”, който от стартирането си през 1964 г. досега е спестявал по около 15 000 тона CO2 годишно.

Коментар