Първо място за България на балканиада по информатика

Българският отбор спечели първо място на 22-та Балканиада по информатика, което се провеждаща в Анкара от 10 до 17 август. Състезателите ни се пребориха за един златен и два сребърни медала, съобщи Мусала Софт.

Един златен и два сребърни медала спечелиха българските информатици в Анкара

Един златен и два сребърни медала спечелиха българските информатици в Анкара

Христо Венев от София взе абсолютното първо място в класирането, водейки с 65 точки втория в листата. Енчо Мишинев от Ямбол и Кристиан Цъклев от София спечелиха сребърни отличия. Четвъртият ни участник в отбора е Андрей Лалев от Велико Търново, а ръководители са Емил Келеведжиев и Младен Манев.

На общото събрание по време на Балканиадата бе приета кандидатурата на България за домакинство през 2015 г. Това ще бъде четвъртото домакинство за страната ни след състезанията във Варна, Пловдив и Шумен.

По време на Балканиадата се решават задачи от алгоритмичен характер, подобно на задачите от Международната олимпиада по информатика. В рамките на пет часа от състезателите се изисква да създадат компютърни програми, реализиращи правилни и ефективни алгоритми.

Състезанието се провежда всяка година в различна балканска страна и всички задачи за състезанието се подготвят от научен комитет на страната домакин. Участници са националите отбори на балканските страни, като се допуска и участие на други поканени отбори.

Националният отбор на всяка страна се съставя от участници, показали най-добри резултати на националните състезания за страната. Традиционно участват около 10 страни, всяка с отбор, съставен от 4 състезатели и двама ръководители.

Коментари по темата: „Първо място за България на балканиада по информатика”

добавете коментар...

  1. Петър

    Задачите се пишат на С++. Когато пратиш задача системата ти я тества и ти прища колко точки имаш на нея. Не е нужно да я решиш напълно. Например Христо Венев има 25 от 100 на първата.

  2. Владимир

    Василе, мисля че пишат на C++
    Задачите се оценяват от система до колкото знам и докато не се удовлетворят всички възможни резултати в задачата не се приема за вярна.

  3. fofu

    Съжалявам, че не запомних кой го по ТВ-токаза, но беше “Тая обрулена държава по някакво чудо продължава да дава умни деца и хубави жени”. Да са ни честити. Жалко, (за нас) че с това си купуват билет за университети на запад и след още 7-8 год ще са устроени някъде там и техните деца вече няма да се броят за българи.

  4. Васил

    Браво на момчетата !

    Някои има ли малко повече инфо. На какво пишат по време на състезанието (предполагам C++ но все пак да попитам)? Оценяването на задачите автоматизирано ли е или човек ги проверява ? Има ли ги някъде задачите със решенията на момчетата да ги разгледаме ?

  5. Alexander Naydenov

    Страхотни! Браво!

  6. User

    Все такива новини да има. Поздравления.

  7. Цветомир

    Браво на момчетата , справили са се невероятно!

Коментар