Имплант за око подобрява лечението на глаукома

Учени от Станфордския университет под ръководството на Стивън Куейк създадоха имплант за око, който ще направи много по-ефективно лечението на глаукома.

Огромен брой хора по света, вкл. 2,2 милиона американци, страдат от глаукома, която застрашава болните от ослепяване, ако ежедневно не вземат капки за намаляване на вътрешното налягане в очите. В допълнение, болните трябва редовно да посещават лекаря за измерване на налягането.

Новият имплант доставя данни за нивото на налягането към смартфон и по този начин позволява то да се следи в домашни условия. Измерването може да се провежда с произволна периодичност – например, всеки час или веднъж на денонощие, за да може лекарят да получи по-обективна картина за състоянието на пациента и да приложи по-ефективно лечение.

Очният имплант е разработен в партньорство с известния офталмолог Йоси Мандел от Израел. Устройството представлява тръба, единият край на която е отворен за постъпване на течност в окото. На другия край на тръбата се намира колба с газ.

Имплантът се вгражда в изкуствената вътреочна леща, която се поставя на много пациенти с глаукома при операция на катаракта

Имплантът се вгражда в изкуствената вътреочна леща, която се поставя на много пациенти с глаукома при операция на катаракта

При увеличение на налягането, течността от окото навлиза в тръбата, избутвайки газа навътре. Така бариерата между течността и газа се премества по тръбата. Пациентът във всеки момент може да направи снимка на местоположението на бариерата с помощта на приложение за смартфон или с използване на носими устройства като Google Glass.

Засега имплантът се вгражда в изкуствената вътреочна леща, която се поставя на много пациенти с глаукома при операция на катаракта, но учените търсят начини за самостоятелно имплантиране на устройството. Основното предимство на импланта е неговата простота. Пациентите могат по-често да измерват налягането в очите си, което води до подобряване на лечението, споделя Стивън Куейк.

Коментар