Израелци замислят „пътна помощ” в космоса

Сателитите, ударени от космически боклук, скоро ще могат да разчитат на помощ от израелска компания

Сателитите, ударени от космически боклук, скоро ще могат да разчитат на помощ от израелска компания

Космическите боклуци, които хората изстрелват от земята в космоса, вече достигат опасни обеми. Те могат да смутят или дори да увредят физически спътниците в орбита около планетата, съобщи GreenTech.bg.

Но работещите сателити, които въпреки удара все още в състояние да изпълняват функциите си, могат да получат „пътна помощ”, за да се върнат в правилната си позиция – благодарение на нова израелска фирма.

Роботизираният космически влекач, разработени от „Effective Space Solutions”, вече преговаря с производители за създаване на звездната „пътна помощ”. Компанията очаква да „пусне” първия такъв робот в рамките на две години.

Целта на изобретателите е да помогнат за репозицинирането на сателити, които са излезли извън орбитата си, или да ги изтласкат далеч от траекторията, където могат ефективно да „умрат” в сателитното гробище на няколкостотин километра над обичайната сателитна орбита – на 36 000 км над главите ни.

Effective Space Solutions е основана през 2012 г. от ветерани на израелската космическа индустрия и в момента компанията търси допълнителни средства, след като първоначално набра $1,5 милиона от Singulariteam и Израелската космическа агенция.

Коментар