Изследователи правят козметиката по-естествена

Xanthostemon pubescens — растение от Нова Каледония, изследвано в рамките на AGROCOS за нови биоактивни козметични съставки (снимка: © Vincent Dumontet, CNRS)

Xanthostemon pubescens — растение от Нова Каледония, изследвано в рамките на AGROCOS за нови биоактивни козметични съставки (снимка: © Vincent Dumontet, CNRS)

Изследователи от проекта AGROCOS, финансиран от ЕС, търсят в растителното царство естествени заместители на синтетични съставки, които в момента се използват в козметични продукти и в агрохимични продукти като инсектициди, хербициди и фунгициди.

Чрез анализиране на природните молекули в търсене на ново поколение естествени съставки, AGROCOS цели да проправи пътя за производството на новаторски продукти, които са съобразени с опасенията на потребителите за въздействието на синтетичните съставки върху здравето и околната среда.

Проектът ще приключи този месец, като до момента изследователите са открили 30 обещаващи молекули. Те се изпитват от търговските партньори на консорциума —гръцката компания за натурална козметика Korres и германския гигант BASF, съобщи Европейската комисия.

В момента Korres изпитва 5 молекули с антиоксидантни свойства в комбинация със средство за защита от ултравиолетови лъчи и с други съединения с цел предотвратяване на хиперпигментацията, широко известна като старчески петна.

Компанията е произвела съединения и стандартизирани екстракти в пробни количества. През следващите две години Korres планира да пусне на пазара нова продуктова линия въз основа на изследванията по AGROCOS.

Междувременно, BASF изпитва съединения за наличието на инсектицидни, фунгицидни и хербицидни свойства. Нарастващото търсене на биологични храни доведе до остра нужда от природни пестициди, които могат да бъдат използвани при отглеждането на култури, сертифицирани като „биологични”.

Естествените заместители на пестицидите също така по принцип са по-малко токсични за хората, почвата и околната среда. Обикновено те въздействат само върху целевия вредител и свързаните с него организми, без останалите животни да се излагат на риск. Освен това те са и биоразградими.

Изследванията в рамките на AGROCOS се основават на биопроучвателна дейност (bioprospecting) — техника за търсене на ценни съединения сред различни видове. В случая на AGROCOS това означава пресяване на растителни молекули с цел откриване на молекули с подходящи свойства за козметични продукти или пестициди.

В рамките на AGROCOS е създадена и колекция от 3600 биоактивни екстракта, произведени от около 1800 растителни вида. Тя ще бъде споделена, за да могат и други изследователи и търговски предприятия да търсят в нея молекули от полза за промишлеността.

„В края на проекта се очаква нови съединения, извлечени от предлаганите от световното биоразнообразие ресурси, да бъдат на разположение за използване като нови съставки в козметични продукти”, заяви координаторът на проекта Леандрос Скалцунис от Атинския университет. „В областта на агрохимията очакваме обещаващите съединения да послужат като отправна точка за по-специализирано разработване на агрохимични средства”, допълни той.

Коментар