Община Пловдив въведе онлайн плащане на данъци

Община Пловдив реализира поетапно ангажимента си да се превърне в електронна община (снимка: www.plovdiv.bg)

Община Пловдив реализира поетапно ангажимента си да се превърне в е-община (снимка: plovdiv.bg)

Онлайн заплащане на местни данъци и такси е новата електронна услуга в Община Пловдив. Плащанията вече могат да се извършват през електронната система Easy Pay, съобщи сайтът на общината.

Това е поредната електронна услуга, която администрацията предоставя на пловдивчани в изпълнение на поетия още в началото на мандата ангажимент за електронна община, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Той припомни, че по желание на представители на бизнеса още през февруари 2012 г. в сайта на Община Пловдив е публикуван и оттогава непрестанно се актуализира публичният регистър, в който интересуващите се могат да направят справка за всяко едно заведение и маса за открито сервиране или рекламен договор.

Месеци по-късно стартираха разплащанията чрез посттерминалите, а свързването на системата за местни данъци с КАТ повиши събираемостта на данъка от автомобили, подчертават от общината.

Поредната нова е-услуга улеснява много и живеещите в чужбина. Easy Pay разполага с 2300 каси в България, 98 от които са в Пловдив, има представителства в над 15 европейски държави, както и в САЩ, Канада, Турция, Кипър и др.

За онлайн разплащанията важат не само издадените в България дебитни и кредитни карти, а и чуждестранните. Не са нужни хартиени документи, важно е да се съобщи само ЕГН или Булстат за фирмите.

Таксите са между 1 и 5 лв., а електронната транзакция струва 0,40 лв. Онлайн услугата е денонощна, а касите на Easy Pay работят с удължено работно време, както и в почивните дни, уточни директорът на Дирекция „Местни данъци и такси” Цвета Попова.

„Амбицията ни е до края на годината в Пловдив да въведем изцяло електронна община, което да намали максимално физическия контакт на гражданите с чиновници и губенето на време за обслужване на гише”, отбеляза заместник-кметът Стефан Стоянов.

Предстои поетапното въвеждане на електронно заплащане на такси за над 15 различни удостоверения, които Община Пловдив издава, сред които за семейно положение, за раждане, за наличие или липса на задължения, за съпруг и родствени връзки, за липса на съставен акт и др.

Коментари по темата: „Община Пловдив въведе онлайн плащане на данъци”

добавете коментар...

  1. Павей

    Голяма работа са тези майни хвалят се с нещо което е трябвало преди 5 години да са го направили. О-о-о направили малко пояснение благодарение на това, че са се включили на готово в системата на Easy Pay. Лошо няма ама да претендират за изцяло електронна община смешничко с 1 плащане в Easy Pay и няколко справки за семейно положение.
    Много са назадничави пловдиски майни.

Коментар