Плащат по $100 за всеки 1000 заразени РС-та

Хакерите плащат най-много пари на международните черни пазари за компютри от Австралия, които са били превзети и заразени с шпионски софтуер, без техният собственик да знае за това, твърди theage.com.au.
Руски сайт за разпространение на злонамерен софтуер предлага по 100 долара за 1000 инфектирани с шпионски софтуер австралийски компютъра, което е два пъти повече от цената за заразени машини от САЩ и 30 пъти повече от тази за PC-та от Азия. Според мнението на фирмата за интернет сигурност Message Labs, високата цена се дължи на факта, че австралийците са по-немарливи, когато става дума за сигурността на техните компютри, за разлика от хората от други части на света.
Сайтът InstallsCash предлага пари на безскрупулни администратори за всеки 1000 заразени с шпионски софтуер машини. Единственото, което те трябва да направят, е да внедрят един ред от кодове в своята уеб страница. След това, всеки, който посети този сайт, бива заразяван с шпионски софтуер.
Така например, някой, който зареди злонамерения код на своята уеб страница, може да спечели до $10 000 за един ден, ако сайтът се посещава от по 100 000 австралийци и се допусне, че всички посетители ще бъдат заразени. 
Инфектираните машини биват добавяни към бот мрежа, контролирана от InstallsCash, като на този, който е отговорен за заразяването, се плаща съответната сума. Бот мрежата, понякога наричана зомби мрежа, представлява дистанционно управлявана група компютри, които са били заразени с вирус. Собствениците на тези машини нямат никаква представа, че техните PC-та са инфектирани.
Много често хакерите купуват и продават бот мрежи с цел да използват мощността и интернет връзките на компютрите, за да изпращат тайно спам имейли, да пускат хиляди вирусни атаки или за да хостват злонамерени уеб сайтове.
От MessageLabs казват, че заразените австралийски компютри са много търсени от спамърите и от програмистите на шпионски сифтуер, защото потребителите в страната са слабо запознати с проблема и не правят проверки дали техните PC-та са заразени и не са част от бот мрежа. Това, от своя страна, означава, че хакерите имат по-голям шанс да задържат контрола си върху австралийските машини за по-дълго време.
От фирмата за интернет сигурност съветват потребителите редовно да ъпдейтват своя антивирусен софтуер и да сканират компютрите си за шпионски и друг злонамерен софтуер.
След австралийските машини, за които се плаща по $100 за 1000 бройки, следва Великобритания и Италия, където цената е $60/1000. На четвърта позиция са САЩ с $50/1000, а Франция, Холандия, Дания, Испания и Гърция се котират по $25/1000. След тях се нарежда Полша с $18/1000. Цената за 1000 заразени компютъра от Азия е едва $3.

Коментар