Българските фото-професионалисти се доверяват на HP

63 български фоторепортери участват в годишната изложба за журналистическа фотография БгПресФото2008, която беше открита на 18 март в Галерията за чуждестранно изкуство на пл. "Св. Ал. Невски" в София. За четвърта поредна година организаторите на изложбата и най-добрите български фотографи се довериха на HP за отпечатване на всички снимки за изложбата. Тази година всички фотографии са отпечатани с професионалното качество на HP DesignJet z6100 с 8 пигментни Vivera мастила върху HP Universal Instant-Dry Semi-Gloss фотохартия.

“Качеството на фотографските копия вълнува всички автори, защото те могат или да го прослaвят или да го провалят”, каза при откриването Цветан Томчев, организатор на изложбата за българска фотожурналистика БгПресФото, носител на наградата Черноризец Храбър. “Днес, в ерата на цифровите технологии, резултатът от труда на фотографа лъсва светкавично бързо или на екрана на компютъра или на хартиено копие след броени секунди. Оставяйки носталгията по магията на ръчното копираnе, ние като организатори на Националната изложба за журналистическа фотография БгПресФото за четвърта поредна година се доверяваме на качеството на принтерите на Хюлет‑Пакард. Българските професионалисти са взискателни към качеството на копиране и досега нямаме нито едно критично мнение по отношение копията на снимките за нашата изложба.”
Изложбата ще продължи до 30 март и мероприятието е включено в годишната културна програма на град София. След приключване на изложбата ще бъде издаден каталог с най-добрите снимки от последните три години в БгПресФото. Определянето на номинациите тази година изключително затрудни журито и за първи път броят на номинациите надвишава 10, тъй като при сборуването на точките от членовете на журито някои автори имат равни резултати. Номинираните са: Атина Павлова – в. Стандарт, Антон Станков – News.bg, Антон Чалъков – в. Стандарт, Владимир Шоков – БТА, Виктор Леви – в. Стандарт, Георги Пашков, Диана Милева – в. Новинар, Любомир Бенковски – Булфото, Любомир Спиров – БГНЕС, Добрин Кашавелов – Булфото, Петър Петров – АП, Христо Христов – в. Дневен Труд, Христо Танев – в. Монитор, Цветомир Трънков – в. 24 часа, Юлия Лазарова – в. Дневник.
Специален гост на БгПресФото е Ивайло Велев, който е първият българин, спечелил Първа награда от WORLD PRESS PHOTO. Извън класацията гостуват и победители от фотоизложбата на сайта climbingguidebg.com.
За HP DesignJet z6100
HP DesignJet z6100 е най-бързият принтер от широкоформатните принтери на пазара – при максимална скорост печата до 105 кв. м на час. Принтерът предоставя двойно по-добро качество на печата, благодарение на интегрираната HP Double Swath Technology. HP DesignJet z6100 включва 8 печатащи глави, всяка от които има по-широка ивица на печат – до 1,8 инча, както и по-голяма честота на впръскване, благодарение на което принтерът постига професионално качество на печат при впечетляваща скорост. Основен принос за поддържане на качеството на печат дори и при най-висока скорост има и оптичният сензор, следящ медиата, върху която се печата. Сензорът отчита дори и климатичните условия и се грижи за постигането на най-високо качество на печат, съобразявайки работата на печатащите глави с вида медиа и скоростта на печат. HP DesignJet z6100 печата на широка гама от медии, включително хартия, винил, полиестер, коприна и други. За повече информация www.hp.com/bg/Z6100.
За пигментните Vivera мастила
HP DesignJet z6100 печата с 8 Vivera пигментни мастила. За да бъдат постигнати милиони цветови комбинации в широка цветова гама и върху широка гама от медии, устройството е оборудвано с три черни мастилници – черно мат, фото черно и светло сиво (освен стандартните за 6-цветния печат циан, магента, жълто, светъл циан и светла магента). Благодарение на 8 Vivera пигментни мастила се постига високо фотографско качество на печат, водоустойчивост и устойчивост на избледняване на разпечатките. Използването на HP медии за печат гарантира, че изображенията няма да избледнеят до 1 година (неламинирани) и до 3 години (ламинирани), поставени на пряка слънчева светлина, както и 200 години, ако не са изложени на пряка слънчева светлина.

Коментар