Софтуер за виртуализация навлиза бързо в корпорациите

Една нова тенденция бързо си пробива път в корпоративните мрежи. Все повече системни администратори решават да заменят големите и в повечето случаи неефективно използвани сървъри с по-малки машини, работещи с няколко операционни системи. Това е възможно благодарение на софтуера за виртуализация, който превръща един физически сървър в множество виртуални машини.

И на този пазар се разгаря истинска битка между фирмените решения на Microsoft и софтуера с отворен код. Наскоро компанията VMware предложи свободен софтуер за сървърна виртуализация. Само за 5 месеца около 700 хиляди потребители са изтеглили пробна бета версия на VMware Server.

Компанията се надява, че потребителите на нейния свободен софтуер ще се възползват и от платените й услуги. Така например VMware Infrastructure 3 предлага по-развити възможности за ефективно разпределение на задачите между сървърите в една организация и съкращава необходимия хардуер.

В същото време, Microsoft пусна за свободно ползване своята платформа Virtual PC 2004, която осигурява виртуализация както на сървъри, така и на десктоп машини. Софтуерът позволява на потребителите да пускат до 4 копия на новата операционна система Windows Vista върху виртуални РС-та.

При сървърите, платформата на Microsoft поддържа неограничен брой копия на софтуера Windows Server 2003 R2 Datacenter върху виртуални машини.

Виртуализацията набира скорост, според проучване на анализаторите от Forrester. 41% от анкетираните корпоративни ИТ мениджъри са заявили, че вече използват или планират да внедрят софтуер за виртуализация.

Според друга водеща компания за проучване на пазара, IDC, бизнесът в този сектор ще генерира 15 милиарда долара през 2009 година.

Именно с тези прогнози анализаторите обясняват решението на Microsoft да осигури поддръжка на потребителите на Linux в своя сървърен софтуер Virtual Server 2005 R2. Продуктът на нейния конкурент, VMware Server, може да работи върху стандартен хардуер x86 и с всички популярни 64-битови операционни системи – Linux, Windows, NetWare и Solaris.

Самият VMware сървър е достъпен за безплатно изтегляне от сайта на компанията. Но за поддръжка на ниво корпорация, компанията прилага различни ценови модели. Част от платения софтуер е VMware VirtualCenter, който струва $600 за два процесора. Този продукт управлява внедряването и използването на VMware сървъри в рамките на корпорацията.

Коментар