Дронове ще следят и пазят косатките-убийци

Дроновете все повече се използват за наблюдение и защита на дивата природа

Дроновете все повече се използват за наблюдение и защита на дивата природа

Партньорство между Ванкувърския аквариум и Националната океаноложка администрация в САЩ ще използва безпилотни летателни апарати за наблюдение на защитените косатки-убийци.

Специално проектираният морски „хексакоптер” е способен да заснеме изображения на косатките, без да им пречи, тъй като ги следи от височина 30 метра. При такова отстояние дронът е извън слуховия обсег на животните.

В рамките на над 60 полета първият безпилотен самолет е събрал 30 000 фотографии и изследователите са категорични, че виждат огромни ползи от приложението на новия инструмент, пише GreenTech.bg. „Хексакоптерът ни дава по-точни показатели за състоянието на китовете, отколкото сме имали досега”, казва д-р Ланс Барет-Ленард, старши учен по морските бозайници във Ванкувърския аквариум.

Морският „хексакоптер” заснема изображения на косатките от височина 30 метра, без да им пречи

Морският „хексакоптер” заснема изображения на косатките от височина 30 метра, без да им пречи

„Косатките могат да понесат краткосрочната липса на храна, живеейки благодарение на натрупаната мас, и заместват с вода липсващия мастен слой, така че се прикриват добре, когато са в лошо състояние. Отгоре ние можем да наблюдаваме и да оценим обиколката на всеки екземпляр и да знам навреме, когато са в беда”.

Снимките са разкрили бременност при косатка, която не би могла да бъде забелязана по друг начин, както и доказателства за нездравословни състояния на тялото при някои от животните. Цялата информация ще спомогне за определяне на стратегии за управление на популациите от косатки.

Изследователите от Ванкувър вярват, че тази нова технология ще промени начина, по който правят теренни проучвания сред косатките и формират плановете за опазване на животните.

Коментари по темата: „Дронове ще следят и пазят косатките-убийци”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Бай Иванe, едва ли е възможно да се намери по-глупав аргумент – оправдаваш палячовското замърсяване на езика ни с откровено глуповата чуждоземна заемка, защото имало прецедент с английски корени. Още по-спорно е, доколко понятието “убиец” изобщо е приложимо към животно, препитаващо се като хищник.

    Точно мърлянето на българския език с възможно най-безсмислените словесни конструкции, идващи отвъд Океана, е проблема, но защо ли не очаквам да го разбереш. Вероятно изпитваш особено благоговение, като изричаш дълбокомислени заклинания като “класифицирана информация”, “услуги с добавена стойност”, “Коалиция на желаещите” и т.н. семантични върхове…

  2. Бай Иван

    На английски животното се казва killer whale – кит убиец. Потърсете защо са го нарекли така.

  3. ~

    Драгомире, посредствената журналистика се нуждае от сензационност. Ако я няма – създава си я.

  4. Драгомир

    Защо им викате “косатките-убийци”, след като това не е нещо по-различно от просто “косатки”. Освен това дивите косатки не нападат хора (документиран е един случай за нападение на сърфист по погрешка – след което косатката го е пуснала леко сръфан, но жив и оцелял в последствие), за разлика например от лъвовете, които нападат все що се движи и им е по габаритите. Но не съм чувал за лъвове-убийци…

Коментар