Електрическа лъжица променя вкуса на храната

Нова технология коригира вкусовите усещания по време на хранене. Електрическата лъжица за тази цел е разработена от учени на Нюйоркския университет в Абу Даби, Обединени арабски емирства.

В лъжицата са вградени електроди, които чрез импулси стимулират вкусовите рецептори на езика и придават на храната несвойствен вкус, съобщи newscientist.com.

В тандем с ароматни съдове, „умната” лъжица може да е от голяма полза на хора, които спазват строга диета или им е забранено да приемат определени храни.

Освен лъжицата учените от ОАЕ са разработили специална бутилка със същия набор от електроди. Нейното предназначение е да регулира вкуса на течностите.

Двете устройства имат характерна цветова индикация, която показва не само текущия режим на работа, но и въздейства психологически на човека. Така например, синята светлина подсилва на подсъзнателно ниво усещането за солена храна.

Лъжицата и бутилката вече са тествани на група от 30 доброволци. Резултатите показват, че „умните” прибори за хранене пресъздават конкретни вкусови усещания с точност 40 до 83%. Най-труден за имитиране се оказва горчивият вкус.

Някои от доброволците са се оплакали от странен „металически” вкус на храната. Учените обещават да отстранят този недостатък и в близките няколко години технологията им да стана масово достъпна. Подобен прибор създадоха и учени от Масачузетския технологичен институт.

Коментари по темата: „Електрическа лъжица променя вкуса на храната”

добавете коментар...

  1. Р.Г.

    Ти остави това, ами скоро ще искаме да ядем пиле с вкус на “пиле” и домати с вкус на “домати” 🙂 Нищо истинско не остана.

  2. Въпрос

    Дали могат да докарат броколи/марули с вкус на пиле? Или банан с вкус на… де да знам.. шоколад? Морков с вкус на пица? Домат с вкус на пържени картофи?

Коментар