Шлем за виртуална реалност ще успокоява пасажери

За много хора модерният въздушен транспорт е толкова стресиращ и неприятен, че им се иска да можеше да се телепортират. В стремежа си да ги успокои, Airbus е изградила собствена система за виртуална реалност, която е предназначена да позволи на пътниците да се отърват от дискомфорта в самолета и да се насладят на далеч по-приятна среда. Консорциумът вече е патентовал устройството, което е във формата на каска.

Патент на Airbus описва технология за виртуална реалност, която „отвежда” пътниците в самолета някъде далеч, където им е приятно

Патент на Airbus описва технология за виртуална реалност, която „отвежда” пътниците в самолета някъде далеч, където им е приятно

Пътуването в самолет си е неприятно – особено в икономична класа. Шумно е, тясно е, носят се разни миризми, все ще се намери някой да те дразни с нещо, да не говорим за клаустрофобията. Според Airbus, настоящите възможности за забавление не са достатъчни, за да облекчат стреса от летенето. Затова едно решение, което консорциумът планира да използва, предвижда технология за виртуална реалност, която да „отведе” пътниците от кабинката някъде далеч, където им е приятно.

Системата предвижда нещо повече от забавление. Тя ще облекчава стреса чрез осигуряване на изолация и създаване на алтернативна среда, предназначена да успокои пътниците чрез музика, видео, социални медии, специални програми за релаксация, а дори и миризми.

Каските, разработени от Airbus, ще се инсталират като част от седалката на всеки пътник. В сгънат вид всяка от тях ще формира част от облегалката за глава. В режим на работа шлемът ще обвива главата на пътника чрез плъзгаща се козирка. Регулируемата каска ще остава прикрепена към седалката, но все пак има известна степен на свобода на движението.

Патентът предлага възможности каската да е прозрачна или полупрозрачна, но при всички случаи ще може да блокира външните образи, за да прожектира различни изображения или филми.

В шлема ще бъдат вградени подвижни слушалки, микрофон, дистанционно управление, както и система за циркулация на въздуха, която може да създава миризми или да осигурява повече кислород за пътника, респ. по-голямо спокойствие.

Airbus казва, че каската може да включва и очила за 3D изображения и холограми. Устройството ще може да се свързва към собствените устройства на пътника, като например компютри, смартфони и таблети, да генерира виртуална клавиатура.

Коментар