Google нае летище на НАСА за 60 години

Google може да пренесе в Мофет цялото си изследователско подразделение

Google може да пренесе в Мофет цялото си изследователско подразделение

Google сключи договор с НАСА за аренда на летището Мофет близо до Силициевата долина за срок от 60 години, съобщи Файненшъл Таймс. Интернет компанията ще вложи 200 млн. долара в модернизация на аеродрума.

Твърди се, че Google ще използва летището за научни изследвания, разработки и изпитания в областта на космическите проекти, роботиката и други авангардни технологии. Миналата година Google обеща награда в размер на $20 млн. на всяка частна компания, която може да пусне робот на Луната, способен да измине 500 метра, да направи и изпрати снимки от повърхността.

НАСА ще получи от наема общо $1,6 млрд. долара и ще си спести $6,3 млн. разходи за поддръжка на летището. Очаква се Google да възстанови хангара и да го преоборудва за целите на изследванията, както и да организира в него изложбен комплекс за иновативни технологии, разработвани в Силициевата долина.

Възможно е компанията да пренесе в Мофет цялото си изследователско подразделение Google X. По-рано летището принадлежеше на военно-морския флот на САЩ, а хангарите са построени още през 30-те години на миналия век.

Коментар