ТУ-София се сдоби с обновена лаборатория от Siemens

С помощта на новото оборудване студентите ще могат да разработват различни приложения в областта на дискретната автоматизация

С помощта на новото оборудване студентите ще могат да разработват различни приложения в областта на дискретната автоматизация

Технически университет – София вече разполага с обновена лаборатория по „Промишлени системи за управление” във факултета по автоматика. Новата техника е предоставена от Siemens България, съобщиха от представителството на немската компания.

Оборудването включва индустриални контролерни конфигурации Simatic S7-1500, софтуер Step7 Professional за настройка и програмиране на индустриални контролери и WinCC Advanced за визуализация на технологични процеси.

Студентите от Катедра „Системи и управление” ще получат повече практически възможности по време на тяхното обучение. Те ще могат да разработват различни приложения в областта на дискретната автоматизация.

За разлика от сега съществуващите системи от гамата Simatic S7-1200, с новите индустриални контролери младежите вече могат да проектират много по-комплексни задачи за автоматизация. В същото време те ще работят с технологии от последно поколение, които се използват в практиката, и по този начин университетското им обучение се доближава максимално до реалните индустриални процеси.

„Това е изключително ценно предимство за обучението на младежите, тъй като, както знаем, една от най-честите критики към висшето образование у нас е, че то не отговаря на потребностите на реалния бизнес”, коментира Теодор Маринов, ръководител от Siemens България.

Компанията и ТУ-София имат установено дългогодишно партньорство. В допълнение, Siemens достави същото оборудване и на ТУ-Варна, с коeто се модернизира лабораторията по проектиране на системи за автоматизация към катедра „Автоматизация на производството” на университета.

Коментар