Хромбуците бележат впечатляващ ръст

67% е ръстът в продажбите на хромбуци през второто тримесечие, начело е Acer

67% е ръстът в продажбите на хромбуци през второто тримесечие, начело е Acer

Доставките на хромбуци през второто тримесечие са нараснали с 67% спрямо същия период на миналата година, а през 2014-та се очаква продажбите им да се удвоят, според прогноза на ABI Research.

Лидер при мобилните компютри под управление на Chrome OS e Acer с дял от 37%, следван от Samsung, HP и Dell. Първите три компании контролират 74% от пазара на хромбуци, като се очаква в бъдеще триото да завладее още по-голям дял.

Потребителите търсят устройства с ниска цена, универсалност и функции на традиционен ноутбук, обяснява ABI ръста на хромбуците. Компютрите от този тип формират нова ниша, която привлича вниманието на различни групи потребители. Първоначално пазарът на хромбуци се развиваше вяло, но образователният сектор изигра ключова роля за растежа.

Хромбуците са най-популярни в Северна Америка, която формира 78% от всички продажби, сочат данните на ABI за второто тримесечие. Очаква се влиянието на Азиатско-Тихоокеанския регион и на Западна Европа да нарасне стремително в близките пет години.

Според ABI, хромбуците могат да превземат по-голям от прогнозирания дял от пазара. Все повече производители се интересуват от хромбуци и продажбите им ще продължат да нарастват.

Коментар