Джеф Безос: Милиони ще живеят в космоса

Космическата мания превзе ума на още един велик предприемач. Джеф Безос, основателят на гиганта в е-търговията Amazon.com, мечтае за колонизация на космоса, подобно на Елън Мъск, който разтърси индустрията с електрическите коли Tesla и създаде компанията за космически пътувания SpaceX.

Елън Мъск заяви неотдавна, че хората трябва да заселят Марс, за да спасят цивилизацията в случай на апокалипсис на Земята. Ето, че сега и Джеф Безос лансира подобна идея – според него, в бъдеще милиони хора ще живеят и работят извън пределите на Земята.

В интервю за Business Insider шефът на Amazon казва: „Ние действително еволюирахме толкова, че да станем пионери [в овладяване на космоса]. Новите светове са един от начините за съхраняване на старите. Така и трябва да бъде”.

По неговите думи, на хората винаги са необходими нови рубежи за усвояване. „Искам да видя милиони хора, живеещи и работещи в космоса”, мечтае Джеф Безос.

Той обаче не знае кога може да се случи космическото бъдеще на хората и не смята, че това е това е нещо, за което трябва да се бърза.

Джеф Безос влага собствени усилия за превръщане на мечтата в реалност. Една негова компания, Blue Origin, в момента работи с United Launch Alliance по създаване на нов, по-ефективен двигател за ракети с течно гориво, известен като BE-4.

United Launch Alliance е съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin. Налице са всички предпоставки компанията да стане един от най-сериозните конкуренти на SpaceX.

Коментари по темата: „Джеф Безос: Милиони ще живеят в космоса”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Те руските двигатели не са особено евтини, а са по технология, която още американците не са измислили (а руснаците са я зарязали, защото е недостатъчно надеждна и очевидно е така). Налягането, което дават старите руски двигатели е по-високо от това на двигателите на совалките, които двигатели не само са много по-големи, но и много по-скъпи.

    Въпросните руски двигатели са евтини в смисъл, че използват много по-малко гориво. Това е стратегическото им предимство.

    Всичко това го гледах в едно американско филмче по телевизията преди доста време.

  2. Шумналия

    * имах предвид, че не съм русофоб

  3. Шумналия

    Blue Origin се изложиха много яко и сега им трябват 5 години за да заменят старите руски двигатели с новия BE-4.
    На Джеф Безос явно не му остава друго освен да започне да се прави на Елън Мъск и обяснява колко велики неща ще направи компанията му и как той смело вярва в това. Само, че докато измайсторят и най-вече натестват новия двигател, то SpaceX ще е още по-напред, Blue Origin може да е фалирала.
    Не съм русофил, дори напротив, но с тези руски управници да въртиш бизнес със стари (и уж евтини) руски двигатели и да се мъчиш да се конкурираш с компании които влагат много пари в собствени разработки… ясно че подобни тарикати ще загубят. Тук се сещам и за друга поука: Че евтиното винаги излиза скъпо!

Коментар