„Вятърно дърво” генерира енергия без да пречи

Eкип от френски инженери създадe „вятърно дърво”, което генерира енергия в градски условия, без да пречи и шуми. „Дървото” е високо 7,8 метра и краси общината Племьо-Бодо в северозападна Франция, съобщи GreenTech.bg.

Жером Мишо-Ларивие, основател на компанията „New Wind”, казва, че идеята му хрумнала, докато се разхождал из един площад и видял как листата треперят, въпреки че нямало никакъв вятър. Той предположил, че вятърът „трябва да идва от някъде и да се превръща във ватове”.

Макар че има много идеи за градски вятърни турбини, тази е първата, която съчетава форма и функция по подходящ начин. Дървото ще бъде изложено в Париж на площад Конкорд през май 2015.

Вятърното дърво използва малки перки, които са вградени в „листата”. Перките се обръщат навътре, което дава възможност на дървото да улавя вятъра, независимо от посоката му.

Жером твърди, че перките могат да работят при вятър със скорост 2 метра в секунда. Перките са тихи, което означава, че тази технология е приложима за градските райони.

Екипът подчертава, че вятърното дърво е по-малко натрапващо се от други конструкции и може да се използва на много места, като например градини, площади, паркове и търговски центрове.

„Дърветата” могат да бъдат свързвани заедно. Тъй като изглеждат като скулптури, те са подходящи за използване като улично изкуство, което захранва града. Времето ще покаже дали това е гениална хрумка или поредната „вятърничава” идея.

Коментар