Европа строи гигантски телескоп E-ELT

E-ELT ще има гигантско огледало с диаметър 39 метра, състоящо се от близо хиляда шестоъгълни елементи

E-ELT ще има гигантско огледало с диаметър 39 метра, състоящо се от близо хиляда шестоъгълни сегменти

Европейската южна обсерватория (ESO) одобри строителството на най-мощния в света наземен телескоп E-ELT (European Extremely Large Telescope). Съоръжението ще бъде изградено в чилийската пустиня Атакама.

E-ELT ще има гигантско огледало с диаметър 39 метра, състоящо се от близо хиляда шестоъгълни сегменти. Любопитен факт е, че само на 20 км от площадката на E-ELT е разположен друг голям телескоп – VLT.

Новият телескоп ще работи във видимия и инфрачервения диапазон. Огледалото ще събира 15 пъти повече светлина, отколкото днешните телескопи.

Уникална адаптивна оптична система от пет огледала ще позволи на E-ELT да компенсира турболентността на земната атмосфера и да получава изображения с по-голяма степен на детайлност, отколкото орбиталния Hubble.

Очаква се строителството на E-ELT да отнеме 10 години. Разходите за изграждане на комплекса и инфраструктурата ще възлязат на 1 милиард евро.

След влизане в експлоатация, новият телескоп ще доставя важна научна информация за дълбокия космос, екзопланетите и съседните галактики.

Коментар