Бизнесът страда от липса на профилирани специалисти

Работодателите у нас страдат най-често от липса на строго профилирани специалисти (46%), изпълнителски състав (40%) и ръководен персонал (25%). Много по-малко се усеща липсата на общи работници (18%), а „гладът” за административен персонал е едва 9%, сочи анализ на БСК.

Работодателите насочват вниманието си приоритетно към квалифицираните кадри със специфични компетенции (източник: БСК)

Работодателите насочват вниманието си приоритетно към квалифицираните кадри със специфични компетенции (източник: БСК)

Данните отново показват, че работодателите насочват вниманието си приоритетно към квалифицираните кадри със специфични компетенции, коментираха от камарата в годишния си доклад за състоянието на бизнеса през 2014 г., базиран на анкета сред членовете на БСК.

В същото време, при търсене/наемане на персонал работодателите установяват най-често липса у работната сила на професионални умения и компетенции (40%), нереалистична самооценка и очаквания за реализация (35%) и липса на технологична и организационна дисциплина (35%).

Анкетираните работодатели изтъкват още липсата на технически/технологични компетенции (25%), креативност/иновативност (23%), способност за работа в екип (21%), езикови компетенции (19%), комуникативни умения (17%), желание за професионално развитие (15%), мениджърски/лидерски умения (15%) и адаптивност (6%), сочат резултатите от анкетата.

Коментари по темата: „Бизнесът страда от липса на профилирани специалисти”

добавете коментар...

  1. 2

    Самите работодатели са също много накрали се бизнес мутри пичаги и бизнесменки, мутреси пичкини – прости ама са с идеята грамотни и образовани магаренца да им се прежалват да бачкат за тях за жълти стотинки. Щото така са свикнали на далавера да им е всичко крали и на държавата парите та защо ли да искат да краднат и труда на хората – да им бачкат като роби ама и с претенции да са квалифицирани.

  2. 1

    вервам ви. де да беше вярно. Търсите нископлатени полуграмотни послушковци, които оставяте да ви крадат на дребно. Така работодателите са доволни, че разходите са малко, а крадльовците и те доволни, че са на далавера от гепеното. ТАка икономика не става, ама работодатели и крадльовци не го разбират, че им е твърде сложно да мислят.

Коментар