БАИТ предлага публичен източник да отразява изпълнението на търговете

Конкретни предложения за усъвършенстване на текстовете на закона за обществените поръчки внесе в писмен вид Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). Становището на асоциацията е изразено и пред вносителите на проекта за промени – депутатките Мария Капон и Елеонора Николова.

БАИТ смята за проблем отсъствието на публично достъпен източник на информация за изпълнението на обществени поръчки в ИТ бранша. Според утвърдената до сега практика, изпълнителят отчита изпълнението на обществената поръчка пред възложителя, с който е сключил договор. За съжаление, тази информация не се обработва централизирано, както например за сключване на договорите, а още по-трудно тя достига до обществото.

“При липса на достоверен и достъпен източник на информация, общественият контрол чрез медиите е по-скоро инцидентен, действа избирателно и е подчинен главно на скандала”, посочват от БАИТ.

Експертите на асоциацията са категорични, че сега действащите механизми за контрол на изпълнението на договорите са недостатъчни и потъват в непрозрачност. Обжалването на тръжните процедури е съзнателно затруднено. Има и редица други “пролуки” в закона, даващи възможност за неговото безнаказано заобикаляне, като неясното дефиниране на поръчката и неадекватните технически изисквания, нереално високата цена на тръжната документация и др., посочва БАИТ.

Същевременно, асоциацията изразява пълната си готовност да сътрудничи с експертна помощ на всички органи и организации, призвани и желаещи да работят за подобряване на пазарната среда в България и ограничаване на съществуващата корупция.

БАИТ отчита, че проблемите произтичат не само от нормативната база, но и от прилагането на ЗОП и преди всичко от липсата на контрол върху изпълнението на сключените договори, промяната на същината им чрез допълнителни потайно сключени споразумения и т.н. Голяма част от тях обаче се коренят в съзнателно или не оставени “вратички” в ЗОП, които следва да се затворят напълно при поредната му редакция, препоръчаха от БАИТ.

Коментар