Четеното на iPad е вредно преди сън

Четенето на текстове с таблет iPad и други подобни устройства е вредно преди сън, установи изследване на медицинския институт към университета Харвард.

Използването на електронни устройства със светещи екрани за четене в часовете преди заспиване може да повлияе негативно на самочувствието и здравето на хората, твърдят учените.

Проблемът идва от това, че екраните със светодиодна подсветка излъчват по-голямо количество синя светлина, която нарушава циркадианния ритъм на съня.

Отдавна е известно, че синята част от светлинния спектър потиска произвеждането на хормона мелатонин, който е основен регулатор на биологичния ритъм на хората. Изследването на Харвард установява колко вредно всъщност е влиянието на електронните устройства върху съня.

12 доброволци са чели в продължение на пет дни по четири часа книги на таблети iPad, преди за заспят. Същата процедура е повторена с хартиени книги. Друга група от участниците в експеримента първо са чели хартиени книги, а след това са ползвали таблети.

Резултатите показват, че ползващите iPad трудно заспиват, не желаят да спят вечер и освен това при тях намалява продължителността на фазата на бърз сън, която е отговорна за възстановяването на организма по време на сън. На сутринта тези хора били сънни и разсеяни, макар че са спали по осем часа.

В изследването са използвани таблети iPad, но според учените, резултатите биха били същите и при други устройства, които излъчват синя светлина, вкл. е-книги с подсветка, смартфони, лаптопи и монитори.

Коментар