Ким Дотком обеща защитен аналог на Skype

Не може да се вярва на нито една онлайн услуга в САЩ, която съхранява персонални данни, казва Ким Дотком

Не може да се вярва на нито една онлайн услуга в САЩ, която съхранява персонални данни, казва Ким Дотком (снимка: блог на Ким Дотком в Twitter)

Ким Дотком, основателят на прочутия файлов хостинг Mega, подготвя нова услуга за видеочат. Тя се явява защитен аналог на Skype и ще работи в браузъра, става ясно от публикация в Twitter.

Приложението ще поддържа видеоразговори, чат и обмен на файлове с голям обем – очевидно в интеграция с хостинг услугата Mega. Потребителите ще го ползват през браузъра, като засега няма яснота дали ще излязат отделни приложения за различните платформи.

По думите на Ким Дотком, услугата ще станe достъпна скоро и ще осигури защита на комуникацията чрез пълно кодиране. Той подчертава, че не може да се вярва на нито една онлайн услуга в САЩ, която съхранява персонални данни.

„Skype нямат избор. На тях им се налага да оставят задни вратички за правителството на САЩ”, казва Дотком относно уязвимостите в сигурността на приложението, което е собственост на Microsoft.

Услугата ще се нарича MegaChat, по аналогия с останалите предложения на Mega. През нея вече беше осъществен видеочат между Едуард Сноудън и Джулиан Асандж по време на конференцията „Moment of Truth” на 15 септември.

Коментар