Предлагат видео игрите за олимпийски спорт

Геймингът да стане спортна дисциплина на Олимпийските игри, предлага бившият директор на Blizzard Entertainment – Роб Пардо. По неговите думи, компютърните игри отдавна се е превърнал в приятен за наблюдение спорт, което предполага и голяма зрителска аудитория.

Професионалните шампионати по киберспортове вече имат аудитория от няколко милиона фенове. Не всички харесват идеята на Пардо, тъй като геймингът не изисква голямо физическо натоварване, но в олимпийските игри вече има и други подобни дисциплини.

Според ВВС, добавянето на киберспорт в олимпийската надпревара не е толкова просто, колкото изглежда. Причината за това е ограниченият списък от дисциплини на Международния олимпийски комитет.

Ако все пак компютърните игри бъдат признати за олимпийски вид спорт, те може да станат и част от самите Олимпийски игри. Вероятността олимпийският комитет да възприеме подобна инициатива засега е много малка.

Така например, от години шахматистите се състезават в различни надпревари, но според МОК, шахматът е игра за ума, която не съответства на формата на Олимпийските игри и не може да бъде част от тях.

Авторът на идеята, Роб Пардо, работи в Blizzard Entertainment от 1997 г., като преди това е бил продуцент в компанията Interplay. С неговото име се свързват игри като World of Warcraft, Warcraft II и III, Starcraft: Blood War, Diablo 2 и 3. Пардо напусна Blizzard през настоящата година.

Коментари по темата: „Предлагат видео игрите за олимпийски спорт”

добавете коментар...

  1. nikito_blend

    По-голяма глупост скоро не бях чел.

  2. Драгомир

    Олимпийски спорт е глупаво да станат, но да пуснат канали за наблюдение на живо на играене на игри – в това има повече хляб.
    Иначе международния олимпийски комитет е супер скапана мафиотска структура…

Коментар