Scania тества безжичен електрически автобус

Scania започва проект за устойчив обществен транспорт по улиците на Сьодертале, Швеция, в рамките на който ще тества електрически автобус с безжично зареждане. Целта на компанията е да разбере дали подобна технология може да бъде жизнеспособна по целия свят, пише GreenTech.bg.

Системата работи, като позволява на автобуса да се зарежда само за шест или седем минути безжично – от пътната настилка на автобусната спирка. Така се премахва необходимостта от дълги презареждания или обемисти зарядни устройства.

Автобусният транспорт на Сьодертале в момента изразходва над 13 милиона литра гориво годишно. Подмяната на целия автобусен парк може да спести до 90% от това гориво.

Всеки автобус е оборудван с приемник под пода, който реализира индукционно безжично зареждане на превозното средство чрез електрифицирани участъци от пътя. Scania тества технологията в реална ситуация и опитът от изпитанията ще й помогне да разбере дали тези превозни средства биха могли да работят в целия свят.

Ако всичко върви по план, пътниците няма да забележат разликата между мръсните стари автобуси с ДВГ и новите, електрически автобуси. „Ние искаме да научим повече за това как работи технологията, но също така и за това как я възприемат пътниците. Нашата цел е те да не почувстват различия”, каза Хакан Сунделин, координатор на проекта в Scania.

Коментар