Тъкан пази топлината и при минус 40 градуса

Учени от Станфордския университет създадоха плат от специална тъкан, която може да топли човека и в най-големия студ. Новият материал няма аналог по способността си за топлоизолация и съхранение на топлината.

Студойстойчивата тъкан представлява памучен плат, импрегниран с разтвор на сребърни наночастици (AgNW)

Студойстойчивата тъкан представлява памучен плат, импрегниран с разтвор на сребърни наночастици (снимка: Hsu, et al. ©2014 American Chemical Society)

Подобни свойства се постигат, благодарение на памучен плат, импрегниран с разтвор на сребърни наночастици (AgNW). Така се получава електропроводима тъкан, която е способна да защити човешкото тяло и в най-безмилостния студ.

При включване на дреха, направена от подобна тъкан, към захранващо напрежение 0,9 волта, човек може да устои на температури до минус 40 градуса. Новата тъкан „диша” отлично, а структурата й позволява да съхрани до 80% от топлината, става ясно от публикация в Nano Letters.

На външен вид дрехите, направени от специалния плат, няма да се различават от обикновените памучни одежди. Очаква се подобна тъкан да намери приложение за направата на дрехи за алпинисти, научни изследователи и любители на екстремни усещания.

Коментари по темата: „Тъкан пази топлината и при минус 40 градуса”

добавете коментар...

  1. аа

    технически грамотен човек знае че 0,9-те волта написани в тази статия не значат нищо

Коментар