Комбинация от твърд диск и флаш пази данни 1400 г.

Ново устройство, базирано на твърд диск и флаш памет, може да съхранява данни до 1400 години, съобщава TG Daily. Системата Pergamum е разработка на учени от Калифорнийския университет.

Всеки възел на системата се състои от SATA твърд диск със скорост на въртете на шпиндела 7200 оборота в минута и модул NAND флаш памет с капацитет 1 гигабайт. Pergamun се управлява от процесор ARM 9 с работна честота 400 мегахерца.

В основата на безпрецедентната продължителност на съхранение на данните е флаш паметта. В нея се пазят най-често използваните данни, като по този начин активирането на твърдия диск се случва рядко, което увеличава жизнения му цикъл до 1400 години.

Качествената флаш памет издържа над един милион цикъла на запис. Учените очакват не повече от 1000 записа годишно, така че флашът няма да е тясно място в системата.

Днешният средностатистически твърд диск издържа от 5 до 7 години. По-скъпите системи за съхранение могат да пазят данните на оптични носители до 50 години.

Според учените, система Pergamun с капацитет 10 петабайта ще струва около 4700 долара, а годишната й поддръжка – само 50 долара.

Коментари по темата: „Комбинация от твърд диск и флаш пази данни 1400 г.”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    нещо сте сбъркали с нулите: 10петабайта е 10 000 000 Гигабайта което е съизмеримо с размерите на интернет, а цена от $5000 за целия интернет…

Коментар