Intel ще пусне 10-нм процесори след две години

Intel следва неотклонно преход към по-тънки технологични процеси на всеки две години

Intel следва неотклонно преход към по-тънки технологични процеси на всеки две години

Intel продължава да следва собствена стратегия за преход към по-тънки производствени норми на всеки две години. Не е толкова далеч времето, когато компанията ще пусне 10-нанометрови процесори.

Новите чипове с кодово име Broadwell и подготвяните в момента Skylake се създават по 14-нм технологичен процес, който обезпечава значително подобрение в енергийната ефективност и по-голяма производителност, в допълнение към по-малките размери.

Близките планове на Intel предвиждат разработка и пускане на пазара на 10-нанометрови процесори. Появата на подобни чипове може да се очаква в началото на 2017 г., съобщи gulfnews.com.

Първото поколение 10-нм процесори ще носи кодовото име Cannonlake. Несъмнено тези чипове ще повдигнат още по-високо летвата за енергийна ефективност и производителност, но технически подробности засега не са известни.

Коментари по темата: „Intel ще пусне 10-нм процесори след две години”

добавете коментар...

  1. Иван-1

    Драгомире, има още за достигане до 5 nm като година дават 2020.
    След това ще има голям застой с много години десетилетия ако не и дори векове докато се премине към квантови компютри или спинтроника или друг вид компютри работещи на субатомно ниво.

    Като винаги има изключения ако се появи някой гении и да изпревари и ускори прогреса с векове напред – за което силно се надявам да се случи по-скоро преди да сме се самоунищожили като цивилизация от войни и алчни бизнесмени и политици и психопати разни.

  2. Драгомир

    Шимо, че естествено че Intel ще се застоят на едно място! След 10 нанометра едва ли ще се слезе по-надолу, защото просто физиката не го позволява. Отива се вече към размерите на атомите ( освен ако Intel не започнат да произвеждат нов вид атоми 😉 ).

  3. Шимо

    В близките 10 години, Интел няма как да бъдат настигнати! Освен ако се застоят на едно място. Абсолютен лидер са.

  4. Иван

    Имаше планове и още си стоят, че за 2015 г. вече трябваше да са минали на 10 nm. Такаче и Intel също закъснява.

  5. @_@

    Intel загубиха голяма част от преднината си. Тази година ще се застъпят с 14nm FinFET (Samsung) и 16nm FinFET+ (TSMC), т.е. преднината беше само за 2014г. При 10nm има голяма вероятност Intel да имат не повече от 6месеца преднина.

  6. Иван

    АМД-то ще го чакаме още 5 – 6 години след Intel.
    Нищо че са назад пак има и ще има смисъл от тях.

  7. Шимо

    АМД-то здраво забуксува в тая посока.

  8. Иван

    Нямам търпение толкова много да чакам до 2017. 🙂

Коментар