Пловдив ще въведе е-таксуване в транспорта

Кметът Иван Тотев (в средата) подписа договора за електронно таксуване в градския транспорт (снимка: Община Пловдив)

Кметът Иван Тотев (в средата) подписа договора за електронно таксуване в градския транспорт (снимка: Община Пловдив)

Системата за електронно таксуване е най-важният компонент от големия транспортен  проект на Пловдив, заяви кметът на града инж. Иван Тотев при подписване на договор за „Изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт”, съобщи сайтът на Община Пловдив.

По неговите думи, имено е-таксуването най-много ще промени общественото отношение към градския транспорт, предоставяйки високо качество на услугата. На 354 спирки предстои монтаж на информационни табла, които в реално време ще показват движението на автобусите, а в самите тях също ще има визуални табла със звукова сигнализация.

В 285 превозни средства ще бъдат монтирани бордови устройства, които ще обслужват едновременно системата за продажба на електронни билети и системата за информация на пътниците в автобуса, както и 677 валидатори на карти с чип.

Автобусите ще бъдат оборудвани и с 285 автомата за продажба на билети. Още 91 автомата ще се монтират на избрани спирки и определени за целта закрити места. Проектът включва 150  ръчни портативни контролни устройства, използвани за откриване на измами и нередовни карти, както и управление на автопарка.

Билетите и картите ще се продават от общината, а тя ще заплаща на превозвачите пробега в километри, така че те ще имат интерес да изпълняват точно своите маршрутни разписания. Системата позволява въвеждане на различни видове билети и карти.

С изпълнение на проекта, Пловдив ще стане единственият град в България, който цялостно внедрява най-новаторската услуга за своите граждани, заяви Иван Тотев. Това увери и Мигел Пеняс, мениджър по продажби на транспортни услуги за Европа  на испанската фирма-изпълнител Индра Системас, която има опит от въвеждане на електронното таксуване в Мадрид, Барселона, Валенсия, в метрото на Атина, Лисабон, Буенос Айрес, Сантяго, Кайро, а най-голямата й поръчка в момента е в Риад, Саудитска Арабия, на стойност 250 млн. евро.

Електронното таксуване е част от проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив”, изпълняван от община Пловдив в качеството си на бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.” Стойността на договора възлиза на 19, 57 млн. лв., а крайният срок за изпълнение е не по-дълъг от 12 месеца от датата на неговото подписване.

Коментар