МС прие списък с набори данни за отворен формат

Европейското законодателство изисква организациите от публичния сектор да публикуват обществената информация в отворен формат

Европейското законодателство изисква организациите от публичния сектор да публикуват обществената информация в отворен формат

Министерският съвет прие списък с набори от данни по приоритетни области, които да се публикуват в отворен формат. Предложението е изготвено в изпълнение на програмата на правителството за периода 2014-2018 г., в която една от целите е „Подобряване на обмена на данни и публикуване на наличната публична информация в отворен формат”.

Европейското законодателство от 2013 г. въвежда изискване организациите от публичния сектор да публикуват обществената информация, която събират и поддържат, в отворен, машинночетим формат, който позволява повторна употреба, уточниха от Министерски съвет.

Във връзка с транспониране на директивата, към момента е подготвен проект на закон за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществената информация. С предоставяне на информацията в отворен формат значително ще се подобри достъпа до обществена информация на гражданите и бизнеса и използването й за търговски и нетърговски цели.

Списъкът съдържа 120 регистъра и набори от данни, които следва да бъдат публикувани в отворен формат. Сред тях са Административният регистър, статистически данни за пътно-транспортните произшествия, регистър на лечебните заведения за болнична помощ, регистърът на производителите, седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, списък на училищата и детските градини, ежемесечни таблици на населението по постоянен и настоящ адрес и др.

Коментари по темата: „МС прие списък с набори данни за отворен формат”

добавете коментар...

  1. Дидо

    Microsoft Office определено трябва да бъде премахнат.
    Не само в администрацията, но и в училищата трябва да бъде премахнат. Децата трябва принципно да знаят как да създават документи с различни инструменти, между които и GDrive. Libre Office е чудесен за обработка на текстове. Има достатъчно функции за създаване и обработка на документи и формати.
    Е-правителството ще предлага услуги през браузър, така че всички браузъри трябва да се използват.
    Дано бъдат създадени достатъчно европейски стандарти, защото те гарантират повече независимост.

  2. Танас

    Аха, ясноо. И като ги премахнат, какво ? Да си дадът парите на RedHat и Oracle ? Щото надали някой ще иска да цъка софтуер без подръжка и прочие…

    Помня на времето, когато Debian окепазиха MySQL драйверите за Perl, попсувах малко, попсувах много, па накрая като видях, че нямат намерение да ги оправят, се наложи да пренапиша туй онуй на С++. Хем по-бързичко стана, хем и не ми пречеха Debian. Ама през тая седмица и малко, докато се “оправя”, не искам да обяснявам, какъв зор беше.. Е, ние бяхме малка фирма и услугите ни не пострадаха от цялата работа, ама мислиш ли, че една дори мързелива държавна администрация може да си позволи подобно нещо ?

  3. охльов

    Ти си принизен до нотепад, дори без опция да чете тхт Бобо.
    Ако плащаше за всичкия софтуер вкл. и игри които имаш инсталирани на препълнената си с глупости и незнаен софтуер машина от която вероятно си писал и този неосмислен коментар, щеше да загрееш колко е важно да има алтернатива на майкрософтската тор, със отворен код, както и съвместим формат за документите писани на различните офис пакети.

  4. bobo

    Шишо, заради такива като теб, почвам да сравнявам линуксчиите със червените бабички.Безмозъчни и плюещи.Какво ще направиш ти, например със Libre Office / Open Office, ами то е принизено до Notepad но с възможност за формат на цветовете.
    Попадал ли си във форум на линукс, ако до половин ден неможеш да си помогнеш (защото никой не отговаря) значи си прост и не ти трябва компютър.
    Бъди реалист, линукс е само за ентусиасти и програмисти, не за домашни потребители и за офис сътрудници.

  5. Шишо

    Да премахнат употребата на Microsoft Office – какво се правят на разсеяни само с разни регистри които са бази от данни или сайтове ?

    Списък на нещата за премахване:
    Microsoft Office
    Internet Explorer
    Windows OS (всички версийки)
    MS SQL (Microsoft SQL)
    MS Server (всички версийки)
    Visual Basic
    do NET studio
    Web уеб веб сайтчета на ASP
    оптимизирани за IE и Win

    За да могат да говорят за отвореност
    Linux Desktop / Server
    Libre Office / Open Office
    PostgreSQL / MySQL

Коментар