САЩ създават нова агенция за киберсигурност

Мнозина експерти се питат нужна ли е на САЩ още една разузнавателна структура

Мнозина експерти се питат нужна ли е на САЩ още една разузнавателна структура

Президентът на САЩ Барак Обама е наредил създаване на нова агенция за киберсигурност. Неин приоритет ще бъде борбата с киберзаплахи срещу правителството и частните компании, предаде Вашингтон пост.

Новата агенция, известна засега като Cyber Threat Intelligence Integration Center (CTIIC), ще бъде подчинена на директора на националното разузнаване на САЩ. Тя ще се занимава с анализ на възможните киберзаплахи и ще координира дейността на ведомствата, ангажирани с мрежовата сигурност.

Мнозина експерти се питат нужна ли е на САЩ още една разузнавателна структура. В момента подразделения за анализ и борба с киберзаплахи има във ФБР, ЦРУ, АНС и вътрешното министерство. В проектобюджета на президентската администрация за 2016 г. са предвидени 14 млрд. долара за борба с кибпрестъпността.

Администрацията на Барак Обама започна да отделя все повече внимание на киберсигурността след успешните хакерски атаки срещу Sony Pictures, Home Depot и Anthem. Освен това през октомври миналата година самата президентска администрация стана обект на подобни атаки.

„Киберзаплахите са един от най-сериозните проблеми на нашето време. Затова ще бъде по-добре да развием нашите рефлекси в борбата с тях, както направихме в борбата срещу тероризма”, коментира Лиза Монако, съветник на президента по въпросите на националната сигурност. САЩ смятат, че Китай и Северна Корея участват в кибератаките срещу правителствени и частни мрежи.

Коментари по темата: „САЩ създават нова агенция за киберсигурност”

добавете коментар...

  1. Бор шиш

    Още повече е ясна работата на Microsoft с техният Windows – какво си мислите, че не са оставени задни скрити вратички и да ви гледат като биг брадър през Windows и още по-добре през смарт мобил-дебил устройствата и тъпия фейсбууук.

  2. Petrov

    Стават вече 16 разузнавателни служби, повечето от които се занимават с външни дейности. Ясна е целта и на тази агенция, а пък оправдания могат да си измислят всякакви.

Коментар