Е-здравеопазването си пробива път и у нас

Ивайло Дачов и Ружица Гугуловска от Checkpoint Cardio показват системата за дистанционен мониторинг

Ивайло Дачов и Ружица Гугуловска от Checkpoint Cardio показват системата за дистанционен мониторинг (снимка: Мтел)

Иновативно телемониторингово решение проследява основни жизнени показатели дистанционно и в реално време. Технологията демонстрираха днес Мтел и Check Point Cardio Group на Национална конференция за е-здравеопазване.

Посредством телемедицинския мониторинг, основни жизнени показатели могат да бъдат проследявани дистанционно и в реално време както от избрани лекари, така и от специализирания медицински център на Check Point Cardio Group, 24 часа в денонощието.

Това могат да бъдат данни за ЕКГ, SpO2, температура, сърдечни случаи, резултати от ранно откриване (Индекс на Висенсия), сърдечна честота на плода при бременност, параметри на вентилация, здравни и фитнес тестове.

Системата дава възможност за мобилен достъп на медицинския персонал до специализирани услуги чрез предлаганите устройства и приложения. Нейното използване може да позволи ранно откриване на симптоми и влошени здравни показатели.

Услугата може да намали и посещението в здравните заведения, като вместо това консултациите се осъществяват от разстояние. Особено притеснителен факт е, че над 60% от смъртността в България е в следствие на сърдечно-съдови заболявания. Това е една от причините двете компании да предложат цялостно телемониторингово решение.

„Благодарение на телемониторинговото решение, лекарите могат да проследят дистанционно и в реално време основни жизнени показатели, да реагират своевременно и да повишат процента на спасените човешки животи”, коментира Огнян Димитров, мениджър М2М и иновативни решения в Мтел.

Коментар