Мобилни устройства се зареждат едно друго без кабел

Едно от възможните приложения на Wireless PowerShare е за зареждане на умен часовник от смартфон (снимка: Business Wire)

Едно от възможните приложения на Wireless PowerShare е за зареждане на умен часовник от смартфон

Иновативна технология на компанията Integrated Device Technology (IDT) позволява мобилни устройства да се зареждат едно от друго, без използване на кабел. Разработчикът показа решението на Световния мобилен конгрес MWC 2015 в Барселона.

Технологията IDT Wireless PowerShare е реализирана в чип, който изпълнява функции на предавател и приемник. Чипът поддържа трите основни стандарта за безжично зареждане, налагани от организациите Alliance for Wireless Power (A4WP), Power Matters Alliance (PMA) и Wireless Power Consortium (WPC).

A4WP използва принципа на магнитният резонанс, а останалите две технологии се базират на магнитна индукция. Чипът, част от серията IDT P9700, поддържа реализации на безжично зареждане с изходна мощност 5-10 вата.

Едно от възможните приложения на Wireless PowerShare е за зареждане на умен часовник от смартфон, като просто двете устройства се поставят едно до друго. Очаква се устройства с подобна технология да се появят на пазара в близко бъдеще.

Коментар