Делът на Firefox рекордно нисък през февруари

Версия 35 на Firefox заема четвърто място при десктоп браузърите (източник: Net Applications)

Версия 35 на Firefox заема четвърто място при десктоп браузърите (източник: Net Applications)

Браузърът Firefox продължава да губи позиции. Статистика на Net Applications сочи, че през февруари делът на Firefox е паднал до най-ниската си стойност от края на миналото десетилетие.

Версиите на Firefox, взети заедно, държат 11,6% от браузърите за персонални компютри, което отрежда на Mozilla трето място. За сравнение, преди една година Firefox имаше дял от 17,7%, а през 2010 г. – 24,7%.

Най-популярен браузър е Internet Explorer с дял от 57,4% през февруари. Продуктът на Microsoft също отстъпва позиции, като преди една година държеше 58,2% от пазара на браузъри.

Втората позиция е за Chrome, който има 24,7% пазарен дял, спрямо 16,8% година по-рано. Топ 5 при браузърите допълват Safari и Opera с дялове съответно 4,8% и 1,1% (5,7% и 1,2% през февруари миналата година).

Коментари по темата: „Делът на Firefox рекордно нисък през февруари”

добавете коментар...

  1. Шимо

    Сите инженери. Какъв Ви е проблема. Направете си свой браузър. В среда на Borland, може да си програмирате един за около 15 мин.

  2. До Бг

    Объркал си се пич. Лисицата определено гълта по-малко памет в сравнение с Хром. Поне под Уин7 е така.

  3. до БГ

    И Хрома е тегав – той пуска десетина процеса, общо заема памет колкото Мозилата
    Супер ме е яд, че всичко започва да става все по-тежно и по-тежко, скайпове, браузъро, флаша е отврат

  4. Бг

    Не знам някои как може да казват, че лисицата не била тежка.Тя е от най тежките браузери и гълта яко памет.Според мен Хром и Опера са най леките за сега!

  5. Шимо

    Проблема не е кой браузър използва юзъра, а на браузъра какъв юзер се е паднал.

  6. abv

    Към Кастаро: Не си 100% прав. Кодът на Chrome определено е малко по-различен и включва определно повече неща, но Chrome произлиза от Chromium. Сорс-Кодът на Chromium може да бъде прочетен от всеки, качен е на GitHub, например, както и на официалните страници/сървъри на проекта. Ако се притесняваш от Chrome, но искаш плюсовете на браузъра, ползвай Chromium 🙂

    Internet Explorer е най-слабото звено в Windows OS – 240 поправени/пачнати компонента само на IE само за 2014г, колко са още през годините и колко още има не пачнати.

  7. Владо

    Firefox определено гълта по-малко памет. При повече отворени табове Chrome забява доста по-стари компютри. Много ми харесва Vivaldi – бърз, изчистен, използваната памет слабо зависи от броя отворени табове. За серозна работа с хардуерен електронен подпис Firefox е незаменим, въпреки известните затруднения, които 33-та версия създаде. Изключвам IE, защото почти всички пробиви при електронно банкиране са чрез него.

  8. Ханс

    Аз ползвам и 3те големи браузъра. За мене е странна тази статистика, защото мисля че след последните версии Firefox се подобри доста. Да не говорим, че на по-слабички компютри Chrome флаш клипчетата ми насичат ако правя нещо друго, а при Firefox са ОК, независимо дали ползвам вградения плугин на Chrome или инсталиран. Освен това изглежда ми че Firefox гълта по-малко памет.
    А това досадно безумие IE в момента е доста безполезно на старите компове с XP. Масово сайтове не се отварят нормално, защото ти е много стара версията. Но с Chrome или Firefox отново си в бизнеса.

  9. Кастрато

    Хората още не им е дошъл акъла какви троянски неща има в Chrome и Internet Explorer, за да ги захвърлят моментално. Ето както тук се пише за торент програма с екстра фунция копане на криптовалути. Та и в тези браузъри има килър или трепач приложения за маркетингови проучвания и шпионаж на бедния неосведомен потребител.

  10. Шимо

    То па през февруари?!? – ще кажеш че са картофи

Коментар