WearSens – умно „колие”, което се грижи за теглото ни

WearSens може да различи типовете храна и да предаде към смартфон или таблет информация с какво се е хранил през деня потребителят

WearSens може да различи типовете храна и да предаде към смартфон или таблет информация с какво се е хранил през деня потребителят

Носимата електроника навлиза необратимо в живота на хората. Ново творение на специалисти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис се носи на шията, за да контролира колко храна приемаме и да ни предупреди, когато сме превишили дневния лимит от калории.

Умното „колие” WearSens в момента се тества от 30 доброволци. Устройството проследява колебанията на кожата на шията, които произтичат по време на хранене. Измервайки редица параметри и интензивността на движенията, WearSens не просто различава твърдата храна от течната, но и сравнително точно определя дневната диета.

Резултатите от първите изследвания потвърждават високата точност на измерванията – грешката е средно 10%, пише британският Daily Mail. Цялата събрана информация се предава на синхронизирано с WearSens мобилно устройство.

Тъй като всеки човек има индивидуални физиологични особености, преди използване на умното колие за борба с чревоугодничеството, то трябва да се калибрира. Това включва въвеждане на тегло, възраст и ръст, както и задаване на цел на измерванията: напълняване, отслабване или задържане на текущите показатели.

Когато настройката е направена, потребителят трябва да приеме тестово указаната в рецептата храна – сандвич с определен размер и няколко задължителни съставки за целите на точния мониторинг, които се взимат с 350 милилитра течност. След това системата извършва контролно сравнение със заложените в WearSens показатели и данните, снети от устройството с помощта на вградените датчици.

Умното колие може да различи типовете храна и да предаде към смартфон или таблет информация с какво се е хранил през деня притежателят на WearSens. Сензорите могат да регистрират и прием на таблетки, така че колието в тандем с мобилно устройство се явява асистент за предписаните от доктора лекарства.

Коментар