По-голям от очаквания спад на РС пазара

Продажбите на РС през 2015 г. ще намалеят тази година с 4,9% до 293,1 млн. броя

Продажбите на РС през 2015 г. ще намалеят тази година с 4,9% до 293,1 млн. броя

Пазарът на персонални компютри в световен мащаб ще отбележи спад от 4,9% тази година, сочи нова прогноза на IDC.

Анализаторската компания коригира по-ранна своя прогноза за спад от 3,3%, заради неблагоприятното влияние на курса на валутите и липсата на нови продукти.

Същевременно обаче, IDC повишава прогнозите си за 2016 и 2017 г. Компанията очаква ръст, макар и минимален, на РС пазара през следващите две години.

Продажбите на РС през 2015 г. ще достигнат 293,1 млн. броя – десктопи и лаптопи, а към 2019 г. се очаква да възлязат на 291,4 млн. броя. В стойностно изражение, пазарът бележи 0,8-процентeн спад  през 2014 г. – до 201 млрд. долара – и ще намалее с още 6,9% през настоящата година. След четири години приходите от глобалния пазар на персонални компютри ще намалеят до 175 млрд. долара, според прогнозата на IDC.

Търсенето на РС нарасна през втората половина на 2014 г., но това се дължеше отчасти на факта, че ритейлърите и дистрибуторите имаха на склад големи обеми компютри с Windows 8.1 with Bing. След прекратяване на програмата за субсидиране от страна на Microsoft средните цени на РС ще започнат да растат.

Допълнително негативно влияние върху пазара оказва силният долар, който оскъпява компютрите извън САЩ. Анализаторите от IDC не очакват търсенето на персонални компютри да се възстанови докато Microsoft и Intel не пуснат тови продукти.

В условията на засилена конкуренция от страна на мобилните устройства, производителите на РС могат да се фокусират върху нарастващи сегменти от пазара като моноблоци, ултратънки и хибридни устройства, както и да опитат да се обединят, съветва IDC.

Коментар