Пловдив ще дигитализира културното си наследство

50 000 обекта от пловдивското културно-историческо наследство ще бъдат дигитализирани

50 000 обекта от пловдивското културно-историческо наследство ще бъдат дигитализирани

Близо 50 000 обекта от пловдивското културно-историческо наследство ще бъдат дигитализирани, в рамките на проект на стойност 740 000 евро от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщи Община Пловдив.

Предвижда се създаване на електронна база данни на паметници, археологически разкопки, книги, скулптори, предмети на бита, дрехи и различни други артефакти. Дигитализацията ще се осъществява по два основни метода – чрез  изградените в рамките на проекта –  два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, и чрез уникална по рода си етнографска експедиция.

Проектът е за срок от 13 месеца, като ще се изпълнява в партньорство между Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов”, Регионален историческо музей – Пловдив, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив” и Градска художествена галерия – Пловдив.

За целта на дигитализацията ще бъде назначен персонал от четиринадесет експерти. По изискване на финансиращия орган, 10% от тях ще бъдат от ромски произход.

Дигитализация от подобен мащаб на движимото и недвижимо културно наследство се предприема за първи път на територията на Община Пловдив. Проектът е част от стратегията на общината за развитие на града като водеща  дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

По същия финансов механизъм общината финансира Първия етап на реконструкцията на Римски стадион, който беше открит за публика през 2012 година.

Коментар