Бивш шеф на NSA: Безсилни сме пред китайските хакери

Ние така и не успяхме нито веднъж да намерим китайски зловредни програми, призна Майк Макконъл

Ние така и не успяхме нито веднъж да намерим китайски зловредни програми, призна Майк Макконъл

Бившият директор на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Майк Макконъл призна на среща в университета Мисури, че китайските хакери нееднократно са прониквали в системите на големи американски корпорации и правителствени структури.

В опитите си да открадне ценна секретна информация, правителството на Китай получава достъп до практически всяка желана система за данни. САЩ са безсилни при китайските хакери, признава Макконъл, цитиран от CNN.

„Китайците проникват във всички големи корпорации в САЩ и получават информация. Ние така и не успяхме нито веднъж да намерим китайски зловредни програми”, казва директорът на NSA по времето на Джордж Буш младши.

Основна цел на кибершпионажа, по думите на Макконъл, е достъпът до информация за перспективни проекти, вертолети, автомобили, самолети, космически кораби, производствен дизайн и софтуер. Пострадали от китайските хакери са Конгресът на САЩ, Министерството на отбраната, Държавният департамент и редица големи предприятия.

Правителството на САЩ нееднократно посочва Китай и Русия като главните киберзаплахи. Още през ноември 2011 г. контраразузнаването докладва на Конгреса, че хакери от тези две страни най-активно се опитват да проникнат в защитени сървъри, на които се съхранява икономическа и военна информация.

Изявлението на Майк Макконъл е доста обезпокоително за САЩ – ако няма възможност да бъде открит китайският шпионски софтуер, то остава неясно каква информация са получили китайските власти. На практика, под заплаха може да бъде цялата информация – от индустрията и иновациите до сигурността на правителството и военните тайни.

Коментари по темата: „Бивш шеф на NSA: Безсилни сме пред китайските хакери”

добавете коментар...

  1. Бай Танас на кюшето

    Статията е пълнеж. Явно нищо интересни на ИТ небослона.

  2. :)

    Пясък в очите на пресата и аудиторията на университета в Мирури.

  3. Лицемерие

    Ужас! Китайците си въобразяват, че на тях им е позволено същото, както на NSA. Това е недопустимо!

Коментар